Orbán: Én vagyok a végvári kapitány

Orbán Viktor a CSU tartományi frakcióülésén
Orbán Viktor a CSU tartományi frakcióülésén, Bajorországban
Vágólapra másolva!
Köszönöm bajor barátaimnak azt a támogatást, amit ahhoz adnak, hogy a feladatok közül első helyre a határvédelmet helyezhessük – mondta Orán Viktor a német CSU párt vezetőivel folytatott megbeszélése után.
Vágólapra másolva!

Van lehetőség a jog szabályai közé terelni a menekültáradatot – mondta Orbán Viktor. A kormányfő úgy fogalmazott: ő Nyugat-Európa végvári kapitánya. Brüsszelbe be kell vinni az európai realitást, ami jelenleg hiányzik az európai közbeszédből - jelentette ki a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor a következőket fogja javasolni Brüsszelben, az Európai Tanács rendkívüli ülésén:

  • Görögország adja át a határvédelmet azoknak, akik hajlandóak megvédeni a görög határt.
  • A menekülteket és az illegális bevándorlókat válasszák szét még a schengeni övezet határain kívül.
  • Európai szinten határozzák meg a biztonságos országokat.
  • Minden ország növelje befizetését a kríziskezeléshez.
  • Kiemelt partnerség kell a kiemelt országokkal, mint Törökország és Oroszország.
  • Világkontingenst kell létrehozni a helyzet kezelésére.

Nincsenek szabályok

Olyan állapotba kerültünk, amelyben nincsenek szabályok – mondta a CSU elnöke, Horst Seerhofer, aki szerint Magyarország miniszterelnöke törekszik arra, hogy az európai szabályokat érvényre juttassa. Ehhez élvezi a támogatásunkat.

A bevándorlást korlátok közé kell szorítani,

ehhez segíthet a világkontingens létrehozása. A korlátozás mellett azonban a védelemre szoruló emberekről gondoskodni kell, integrálni kell őket – fogalmazott Horst Seehofer.

Kihívás előtt

Európa óriási kihívás előtt áll – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke. Szeretnénk a jogot érvényre juttatni, a határainkat garantálni és megfelelni az emberiességi szempontoknak. Kontingensekről beszélni a legszegényebb országok esetében kevésbé reális. Nem szabad hagyni, hogy az embercsempészek döntsék el, hogy kik jönnek Európába, azt Európának kell meghatároznia. Igyekszünk segíteni Törökországnak mint NATO-partnernek és mint EU-csatlakozási jelöltnek.

Újra végvári hasonlat

Újságírói kérdésre Orbán Viktor azt mondta: fizikailag lezárta Szerbia felé eső zöldhatárát Magyarország, és ez működik. Az ország képes a határon ellátni a menekültkérelmeket, de képes fizikailag is megvédeni a határt. Folytatódik a kerítésépítés, ha szükség lesz rá, Magyarország elrendeli az éles határzárat a Horvátországgal közös zöldhatáron is – mondta a kormányfő. Senki sem szeret a végváron szolgálatot teljesíteni, de amíg e kötelezettségünk alól Európa nem ment fel, ellátjuk a határvédelmet – fogalmazott Orbán Viktor.

Orbán Viktor a CSU tartományi frakcióülésén, Bajorországban Forrás: MTI/AP/Matthias Schrader

Magyarország megvédené a görög határokat

A kvótát elutasítjuk, de a kontingensek kidolgozásában hajlandó részt venni Magyarország.

Görögország szuverén, senki nem veheti el tőle a határőrizeti feladatokat,

de ezt Görögországnak kell kérnie. Szükség esetén Magyarország kész arra, hogy önkéntesen szerepet vállaljon egy ilyen feladatban – mondta Orbán Viktor.

Ne legyen morális imperializmus

Nem vonom kétségbe Németország jogát, hogy erkölcsi követelményeket állítson fel a maga számára. Ha úgy dönt, hogy mindenkit beenged, elfogadjuk ezt a döntését. Német belpolitikai vitákba nem akarok belemenni – mondta a magyar miniszterelnök, hozzátéve, hogy azt kéri, hogy akármilyen megállapodásra jutnak a németek, az csak rájuk legyen kötelező, ne pedig Magyarországra. Ne kényszerítsék Magyarországot arra, hogy megváltozzunk, ha mi magunk nem akarunk megváltozni!

Részvét

Különbséget teszünk a bűnözők és a menedékkérők között. Azok iránt, akik rátámadnak a magyar rendőrökre, nincs részvétem, de azok iránt, akiket becsaptak és azt ígérték nekik, hogy pénzért behozzák őket az unió területére, van részvétem. Magyarország nem csapott be senkit, világosan megmondtuk, hogy milyen szabályok között lehet Magyarországra jönni. Nem az a keresztényi felelősségünk, hogy itt adjunk ezeknek az embereknek jobb életet, hanem az, hogy otthonukban támogassuk őket, hogy ne kelljen eljönniük a hazájukból – mondta Orbán Viktor a bajorországi Banz kolostorban tartott sajtótájékoztatón.