A szakadárok visszavonják nehézfegyvereiket

Vágólapra másolva!
A Luhanszk megyei felkelők már kivonták nehézfegyvereik 80 százalékát a front menti ütközőzónából, és az akcióra meghívtak külföldi újságírókat is.
Vágólapra másolva!

Ihor Plotnyickij az egyoldalúan kikiáltott "luhanszki népköztársaság” vezetője bejelentette, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet is megerősítette a fegyverzet kivonását.

Donyeck környékén újságírók is szemtanúi voltak a fegyverzet kivonásának. A Reuters tudósítói tíz, tarackokkal megpakolt teherautót láttak keresztülhaladni a városhoz közeli Makijvkán; a konvoj célállomása a fronttól távol, az orosz határ mentén fekvő Amvroszijvka.

Utóbbi település közelében egy másik konvoj további 14 tarackot szállított az orosz határ felé – számolt be az Eyewitness News. Az internetes portál idézte Eduard Baszurin szakadár parancsnokot is, aki szerint nem terveznek újabb offenzívát.

Ma az ukránok is megkezdik

Ukrán katonai források szerint Petro Porosenko ukrán elnök állítólag csütörtökön ad majd parancsot arra, hogy az ukrán hadsereg is kezdje meg a nehézfegyverek kivonását – írta az MTI.

A luhanszki és donyecki népköztársaság képviselői csütörtökön azzal a panasszal fordultak a minszki megállapodások szavatolóihoz, a „normandiai négyekhez” - Németországhoz, Franciaországhoz, Oroszországhoz és Ukrajnához -, valamint az EBESZ-hez, hogy Kijev nem teljesíti a ráháruló hasonló kötelezettséget.