A lett kormányfő is érzi az orosz hibrid háború előszelét

Vágólapra másolva!
Az orosz hibrid háború egyes elemeit véli felfedezni országával kapcsolatban a lett kormányfő. Emberi jogokkal kapcsolatos kijelentések gyanúsak neki. Korábban a NATO-főtitkár is arról beszélt, Vlagyimir Putyin balti országot támadna meg.
Vágólapra másolva!

Már észlelhetőek Lettországban is az orosz hibrid háború egyes elemei - közölte Laimdota Straujuma lett miniszterelnök. Straujuma LNT lett tévécsatorna egyik műsorában beszélt erről, szerdán idézte az UNIAN ukrán hírügynökség.

Ez egy eleme (a hibrid háborúnak). A nemzetbiztonsági hatóságok foglalkoznak ezzel. Teljes mértékben hiszek abban a képességükben, hogy el tudják hárítani a kibertámadásokat és mindenfajta várható provokációkat" - mondta. Lettország figyelmesen követi a térségbeli eseményeket, és jelezte, a régióban erősödik a NATO jelenléte.

A hadviselés újfajta formájára utaló hibrid háború kifejezés a tavalyi krími eseményekkel kapcsolatban jelent meg a köztudatban, miután Oroszország puskalövés nélkül vonta ellenőrzése alá, majd annektálta az Ukrajnához tartozó fekete-tengeri félszigetet.

A hibrid háború ismérvei

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter a múlt heti müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián nagyobb teret szentelt a fogalom értelmezésének, arról beszélt, hogy az effajta háború "hírszerzők, fegyverek és harcosok rejtett bevetését" jelenti, továbbá "regionális vagy nemzetiségi, etnikai konfliktusok szándékos elmérgesítését és politikai destabilizációt, valamint a közvélemény manipulálását". Az új hadviselési formát a biztonságpolitika egyik legnagyobb kihívásának nevezte.

Oroszország arra hivatkozva formált magának jogot a Krím annektálására, hogy a kijevi tüntetéseket követő ukrajnai kormányváltás során - szerintük - fasiszták foglalták el a kijevi parlamentet, és ezzel veszélybe került az orosz ajkú állampolgárok biztonsága. A félsziget irányításának átvételét felségjelzés nélküli orosz katonák beszivárgása előzte meg, továbbá egy propaganda-hadjárat, amely a szélsőségesnek bélyegzett ukrán kormány ellen hangolta a többségében orosz ajkú Krím lakosságát.

Anders Fogh Rasmussen volt NATO-főtitkár február 6-án a The Telegraph című brit lapnak adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök "hibrid hadviselést" alkalmazva támadást indíthat egy balti állam ellen, hogy próbára tegye az észak-atlanti szövetség mobilizációs képességeit.