A Boko Haram miatt már az elnökválasztás is csúszik Nigériában

Boko Haram
(FILES) -- A file photo taken on April 21, 2013 shows children walking outside a charrred house in the remote northeast town of Baga, Borno State, after two days of clashes between officers of the Joint Task Force and members of the Islamist sect Boko Haram. Boko Haram launched renewed attacks around a captured town in restive northeast Nigeria this week, razing at least 16 towns and villages, a local government and a union official told AFP on January 8, 2015. "They burnt to the ground all the 16 towns and villages including Baga, Dorn-Baga, Mile 4, Mile 3, Kauyen Kuros and Bunduram," said Musa Bukar, head of the Kukawa local government in Borno state. AFP PHOTO / STR
Vágólapra másolva!
A Boko Haram jelentette fenyegetés miatt hat héttel elhalasztották a parlamenti és elnökválasztást Nigériában. Ezzel párhuzamosan öt nyugat-afrikai ország arra készül, hogy közös hadsereggel veszi fel a harcot az iszlamista szervezettel. Hogy ez így is történjen, az Afrikai Unió és az ENSZ jóváhagyása is kell.
Vágólapra másolva!

Nigériában elhalasztják a jövő szombatra kiírt parlamenti és elnökválasztást, mert nem tudják garantálni a szavazók biztonságát az ország egész területén. A tervezett újabb dátum március 28.

Közben szombaton a kameruni fővárosban, Yaoundében több nyugat-afrikai ország – Nigéria mellett Csád, Kamerun, Niger és Benin – megállapodott, hogy 8700 fős közös regionális erőt állít ki a Boko Haram nevű szélsőséges iszlamista szervezet elleni harcra.

Tüntetnek az iszlamisták ellen Kamerunban Forrás: AFP/Reinnier Kaze

Csád már jelenleg is 2500 katonájával harcol Kamerun és Niger területén a Boko Haram ellen, amely nagy területet hasított ki magának Nigériában, és támadja a szomszédos országokat is. Az öt éve kezdődött konfliktus több ezer ember halálát okozta, és másfél millióan menekültek el a lakóhelyükről.

A felek szakértői három napon át tanácskoztak, és arra jutottak, hogy további tárgyalásokra van szükség az Afrikai Unióval, amely később támogatást kérne a misszióhoz az ENSZ Biztonsági Tanácsától.

A haderő felállításának határidejét nem közölték, mint ahogyan azt sem, hogy mekkora lesz a költségvetése, és miből finanszírozzák.

Így pusztít a Boko Haram Forrás: AFP/-

A Boko Haramnak az amerikai hírszerzés becslése szerint 4-6000 elszánt harcosa van, és saját államot hirdetett ki a hatalmába kerített területen.