Hivatalosan is magára vállalta a párizsi terrort a jemeni al-Kaida

párizs, charlie hebdo, terrorizmus franciaország, kóser üzlet
Vágólapra másolva!
A jemeni al-Kaida tervelte ki és finanszírozta a párizsi terrortámadást. Ezt a jemeni al-Kaida egyik vezetője jelentette be egy videofelvételen. Azt mondta Mohamedért álltak bosszút, és további támadásokkal fenyegetőzött. A franciák már 50 embert vettek őrizetbe terrorizmus miatt. 
Vágólapra másolva!

Egy szerdán közzétett videofilmben is magára vállalta a Charlie Hebdo című francia szatirikus lap elleni múlt heti párizsi támadás elkövetését az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP). A jemeni terrorszervezet, újabb terrorcselekményekkel fenyegette meg Franciaországot.

Az al-Kaida jemeni szárnya múlt pénteken már a merénylet elkövetőjeként jelentkezett, és a terroristák maguk is azt mondták, hogy az AQAP küldte őket, de a szervezet ideológiai vezetőjének számító Naszr al-Anszi most először vállalta nyilvánosan az öldöklés kitervelését.

A Charlie Hebdo szerkesztőségének bejárata Forrás: AFP/Jacques Demarthon

A parancsnok arról beszélt a 11 perces videóban, hogy a szervezet "választotta ki a célpontot, tervezte meg és pénzelte a műveletet". A 12 halálos áldozatot követelő támadás szerinte

amivel arra utalt, hogy a Charlie Hebdo gúnyrajzokat közölt Mohamed prófétáról. Anszi szerint Franciaország "a Sátán oldalán áll", és újabb "tragédiákkal és terrorral" fenyegetőzött. Az AQAP parancsnok dicsőítette a párizsi merénylőket, és azt mondta, hogy a vérengzést - "az áldott párizsi csatát" - az al-Kaida terrorhálózat legfelsőbb vezetője, Ajman az-Zavahri utasítására hajtották végre.

Az egy héttel ezelőtti támadás elkövetői, Chérif és Said Kouachi Jemenben kaptak fegyveres kiképzést 2011-ben.

A leghatékonyabb al-Kaida-szárny

Az amerikai hatóságok szerint jelenleg az AQAP az al-Kaida leghatékonyabb szárnya. A 2009-ben létrejött szervezet stabil hátországot épített ki magának a belpolitikai káosz sújtotta Jemenben, és egy ideje már a nemzetközi terrorhálózat egyik legaktívabb tagjaként próbál támadásokat elkövetni nyugati célpontok ellen. Korábban két alkalommal is megpróbált felrobbantani Amerikába tartó repülőgépeket. Emellett támogatja az iraki és szíriai dzsihadistákat, és katonai kiképzőtáborokat működtet.

Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

Mások szerint nem egyértelmű, mekkora közvetlen befolyással lehetett az al-Kaida a támadók tettére. A Kouachi fivérek utáni hajtóvadászattal párhuzamosan Párizsban túszokat ejtő, közülük négyet megölő másik terrorista, Amedy Coulibaly az al-Kaida iraki sejtjeként létrejött, de mára a terrorhálózat riválisának számító Iszlám Állam tagjának mondta magát.

Felpörgött a terrorelhárítás

A múlt heti terrortámadások óta több mint ötven embert vettek őrizetbe a terrorizmus védelmezésének vagy dicsőítésének gyanújával. Az őrizetbe vételek már a határozottabb franciaországi terrorizmusellenes fellépés részét képezik. Terrorizmus dicsőítésének gyanújával letartóztatták az antiszemitizmus miatt korábban többször elítélt humoristát, Dieudonné M'bala M'balát is.

A múlt hét óta 15 esetben indítottak eljárást falfirkák, további tíz esetben mecsetek és más muzulmán kegyhelyek elleni "fegyveres vagy robbantásos támadás, illetve gyújtogatás", 11-et pedig iszlámellenes kijelentések és röplapok terjesztése miatt.