Elmaradhat a nagy találkozás

Vágólapra másolva!
Pak Gunhje dél-koreai elnök hétfőn közölte, hogy hajlandó lenne előfeltétel nélkül találkozni Kim Dzsongunnal, miután az észak-koreai diktátor újévi köszöntőjében felvetette egy észak-déli csúcstalálkozó lehetőségét, majd néhány nappal később már elutasította.
Vágólapra másolva!

"Az álláspontom az, hogy a megosztottság okozta fájdalom enyhítése és a békés egyesítés elérése érdekében hajlandó vagyok bárkivel találkozni. Ha ez előmozdítja a fentieket, akkor kész vagyok egy csúcstalálkozóra Észak-Koreával. Előfeltételek nélkül" – fogalmazott Pak hétfői sajtótájékoztatóján.

Atomprogram

A dél-koreai elnök asszony azt mondta: Phenjan atomprogramjának berekesztése részét kell, hogy képezze a Koreai-félsziget békéjéről szóló megbeszéléseknek, de mindez nem előfeltétele a tárgyalások megkezdésének. Egyúttal azonban azt is leszögezte, hogy országának továbbra is szüksége van az Észak-Korea ellen irányuló nemzetvédelmi törvényre, hogy "szavatolja a biztonságot ebben az országban, amíg szemben állunk Északkal".

A beszédben még nyitott volt

A kommunista Észak-Korea vezetője, Kim Dzsongun újévi beszédében azt mondta: nyitott arra, hogy országa tárgyaljon Dél-Koreával. Phenjan azonban egy héttel később elutasította Szöul felkérését, hogy folytassák a két Korea közötti, korábban megrekedt párbeszédet.

Két találkozó volt

A két Korea vezetői a félsziget második világháborút követő felosztása óta mindössze kétszer találkoztak. Az első alkalommal, 2000-ben áttörésnek számító turisztikai és gazdasági együttműködésről határozott a néhai Kim Dzsongil és az akkori dél-koreai elnök, Kim Dedzsung. Hét évvel később azonban az észak-koreai vezető és No Muhjon elnök hiába hangoztatta az együttműködés elmélyítését, a tervekből kevés valósult meg, 2010-ben pedig egy déli hadihajó elsüllyesztése és egy vitatott sziget észak-koreai ágyúzása miatt megrekedt a párbeszéd.

Emberi jogok, szétszakított családok

A szöuli parlament a múlt hónapban olyan ügyekben kérte Phenjantól a tárgyalások folytatását, mint az észak-koreai emberi jogok, vagy az 1950–53 közötti koreai háború után szétszakított családok kapcsolattartása. A dél-koreai egyesítési minisztérium illetékese pénteken arról számolt be, hogy Észak-Korea magyarázat nélkül utasította el a tárgyalásokról szóló ajánlatot.