A menekültkérdés dönthet Bécsben

Migrant woman takes care of a baby at Vienna's Westbahnhof train station in Vienna, Austria, on September 6, 2015 after refugees arrived by a train from Hungary.Thousands of migrants and refugees has transited via Vienna where the were welcomed and helped
Menekültek a bécsi Westbahnhof pályaudvaron, akik Magyarországról érkeztek Bécsbe 2015 szeptember elején.
Vágólapra másolva!
Csütörtökön több mint 2500 támogató előtt, a Bécsi Vásárközpontban hivatalosan is elindult az Osztrák Szocialdemokrata Párt önkormányzati kampánya. Jelen voltak Bécs baloldali hírességei éppen úgy, mint a Szociáldemokrata Párt vezetői, köztük Werner Faymann kancellár, a kormány szociáldemokrata miniszterei és a város számos tisztségviselője. „Kemény harc lesz, de győzni fogunk" – mondta a várost több mint húsz éve irányító Michael Haupl.
Vágólapra másolva!

Haupl 1994 óta irányítja a várost, és miközben sokan szidták az elmúlt években, vezetése alatt Bécs újra méltó lett régi nagy híréhez: egy multikulturális, befogadó, gazdag és sikeres európai metropolis, mely immár évtizede a világ legélhetőbbnek ismert fővárosa. A korábbi választásokon Haupl rendre növelni tudta a támogatását, idén azonban egyelőre –

bár vezet a közvélemény-kutatásokban – távolról sem áll olyan jól, mint a korábbi években.

Jelenleg 35%-os támogatottságot tudhat maga mögött, ez 10%-ponttal kevesebb, mint a 2010-es győzelemkor és – amennyiben ilyen támogatottsággal és szűk többséggel nyer –, ez lenne a valaha volt legrosszabb eredmény a bécsi szociáldemokraták körében. De Haupl nagy harcos és most is „élet-halál" küzdelemre készül.

– mondja. „Sokan fogják mondani, úgy is nyerünk, őket kézen fogva kell elvinni szavazni. Senki nem maradhat otthon, mert a tét óriási" – harsogja.

Michael Haupl Forrás: AFP/Dieter Nagl

Sokan nem befogadóak

És valóban: a Heinz-Christian Strache által vezetett radikálisan jobboldali Osztrák Szabadságpárt ott van a Szociáldemokraták nyomában Bécsben is. És sokan vannak, akik nem kérnek a befogadó Bécsből. Érzi ezt Haupl is ezért hangsúlyozza: „a tét az, hogy a szolidaritás vagy a gyűlölet nyer októberben." „Nem fogom együtt irányítani a város olyanokkal, akik menekült gyerekek ellen tüntettek a határon" – mondja azoknak, akik abban reménykednek, hogy az SPÖ megszabadul néppárti koalíciós partnerétől és az FPÖ-vel kormányozna együtt. Természetesen a politikai eredményekről is esik szó: sikeres adóreform, több százezer új állás és az újra beinduló szociális lakásépítési program.

Csökkenő választási kedv

Haupl legnagyobb kampányproblémája nem elsősorban az, hogy meggyőzze a bécsieket arról, hogy jobb, ha ő irányítja a várost, mintha Strache. A feladat az, hogy a kampány szembeszálljon a növekvő politikai apátiával és az „úgyis győzünk" érzésével. A korábbi évek közel 70%-os részvételi arányához képest a legutóbbi választásokon már csak alig többen mint 60%-nyian szavaztak. Legfontosabb politikai ellenfele, a bécsi polgármester-jelölt, szabadságpárti pártelnök Strache nem árul zsákbamacskát.

Heinz-Christian Strache Forrás: AFP/Dieter Nagl

„Meg kell védenünk a nyugati keresztény civilizáció értékeit" – mondja, miközben a várost is elárasztó plakátjai a munkahelyek megőrzésének szükségességéről, a kultúra tiszteletéről zengnek, a korábbi magyar kormányzati kampány fősoraira emlékeztetve. A kontraszt valóban jelentős, a bécsieknek így van választásuk.

Menekültek a bécsi Westbahnhofon Forrás: AFP/Joe Klamar

Nem kérdéses, hogy a kampány legfontosabb témája a bevándorlás és a menekültek ügye lesz. Sok minden múlik azon, hogy a menekültáradatot – mások mellett Haupl irányításával – Bécs miképp tudja kezelni. Egyelőre Bécs szolidáris, békés és progresszív arca kerekedik felül. Október 11-én eldől, marad-e ez a kép vagy megváltozik-e a város.