Ukrajna sorsa már eldőlt

SQUARE FORMAT 2623871 05/12/2015 Russian President Vladimir Putin (right) meeting with US Secretary of State John Kerry at the Bocharov Ruchei residence in Sochi, May 12, 2015. Aleksey Nikolskyi/RIA Novosti
Lesakkozták?
Vágólapra másolva!
Oroszország, az Egyesült Államok és az Európai Unió már döntött Ukrajna szövetségi tartományokra darabolásáról – jelentette ki Kárpátalja legbefolyásosabb politikusa.
Vágólapra másolva!

Már ma teljes biztonsággal kijelenthető, hogy Moszkva elérte, amit akart: Európa és Amerika, Merkel és Kerry személyében az ő területükön és az ő szabályaik szerint ültek le tárgyalni Putyinnal – írja hivatalos Facebook-oldalán Viktor Baloha, a Jedinij Centr (Egységes Közép) párt elnöke, utalva a két nyugati politikus múlt heti oroszországi látogatásaira. Végeredményben egy olyan döntés született, ami tökéletesen megfelel mind Oroszországnak, mind az USA-nak, mind pedig az Európai Uniónak, csupán Ukrajnának nem – véli a kárpátaljai politikus.

Viktor Baloha Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Tudhatja, mit beszél

Viktor Baloha tudhatja, mit beszél, hiszen korábban maga is kulcsszerepet töltött be az ukrán politikában. Viktor Juscsenko elnöksége idején az Elnöki Hivatal elnökeként, egyfajta „szürke eminenciásként" diktált az államfő árnyékából. Jelenleg két testvérével és unokatestvérével, Vaszil Petyovkával együtt egy meglehetősen stabil és befolyásos, négytagú családi frakciót alkotnak az ukrán törvényhozásban.

Sakk-matt

Baloha fogalmazása szerint a nagyhatalmak döntése annak az eredménye, hogy a kijevi kormányzat valamiféle

sakkjátszma résztvevőjének képzelte önmagát, azt gondolván, hogy ő irányítja az időt. Ám Moszkvától és Brüsszelben is rövid úton mattot kapott.

A történések alakulásának okát a kárpátaljai honatya abban látja, hogy az ország föderalizálásának kérdéséről már rég rendezni kellett volna egy népszavazást. Ilyen kérdésekben ugyanis általában nem szoktak dönteni a társadalom megkérdezése nélkül. Ukrajnában azonban nem volt meg erre az egységes politikai akarat. A jelenlegi kormányzat betegesen retteg mindattól, ami a néptől eredhet.

Lesakkozták? Forrás: AFP/Ria Novosti/Aleksey Nikolskyi

Nem lehet népszavazást kiírni

Ez utóbbira vall, hogy a törvényhozásban épp a minap jegyeztek be egy tervezetet az országos népszavazásról szóló törvény hatályon kívül helyezéséről, ráadásul magának Petro Porosenko elnöki titkárságának a javaslatára – írja a kárpátaljai honatya.