Emberséget várnak a magyar kormánytól

menekült
A Földöközi-tengeren próbálnak átjutni a migránsok
Vágólapra másolva!
Az Európa Tanács, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodája hangnemváltást szorgalmaz Magyarországon a menekültekkel kapcsolatban. Szijjártó Péter szerint a Magyarországot bírálók vaksága az európai civilizáció megszűnéséhez vezethet.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi szervezetek azt kérik, hogy Magyarország tartózkodjon az olyan politikáktól és gyakorlatoktól, amely az intoleranciát, a félelmet és az idegengyűlöletet táplálja a menekültekkel és migránsokkal szemben.

"A szervezetek közösen hallatják hangjukat, hogy felszólítsák a magyar vezetést, tegye magáévá az emberség igaz szellemét, és segítsen azoknak, akik akaratuk ellenére, a döntés lehetősége nélkül kényszerültek elhagyni otthonaikat, és most Európában keresnek menedéket" - áll a kommünikében.

A Spielfeldi menekülttábor az osztrák szlovén határon Fotó: Polyák Attila - Origo

Az ET, az UNHCR és az EBESZ ODIHR álláspontja az, hogy a kormány által a közelmúltban indított tájékoztatási kampány a háború és más konfliktusok elől menekülőket bűnözőnek, behatolónak, határsértőnek, terroristának állítja be vallási meggyőződésük és származásuk alapján. A szervezetek szerint:

A szóban forgó szervezetek hangsúlyozzák annak fontosságát, hogy a magyar kormány ismerje el: a menekültek traumák, tragédiák és veszteségek átélése után érkeznek Európába, hogy

reményre és az újrakezdés lehetőségére leljenek a háború és a konfliktusok megpróbáltatásai után.

Az ET, az UNHCR és az EBESZ ODIHR úgy véli, hogy az Európai rendszer részeként Magyarországgal szemben az az elvárás, hogy járuljon hozzá a kontinens második világháború óta legsúlyosabb menekültválságának kezeléséhez, és tartsa tiszteletben nemzetközi jogi kötelezettségeit.

Szijjártó: a vakság az európai civilizáció megszűnéséhez vezethet

A Magyarországot bírálók vaksága az európai civilizáció megszűnéséhez vezethet - reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn. A félelem és az idegenellenesség gerjesztéséről szólva azt mondta, hogy

A külügyminiszter szerint Magyarország a korábbi években is és most is védelmet biztosít azoknak, akik arra valóban jogosultak. Gazdasági bevándorlók tíz- és százezreit azonban nem tudja befogadni - tette hozzá.

Szijjártó Péter szerint helyes a magyar menekültpolitika Forrás: AFP/John Thys

Azzal kapcsolatban, hogy a két szervezet szerint Magyarország terroristának állítja be a migránsokat, a tárcavezető kijelentette: ez sem igaz,

Azt mondjuk, hogy az illegális bevándorlók ellenőrizetlen beáramlása növeli a terrorveszélyt Európában". Arról pedig, hogy az ET és az UNHCR álláspontja szerint Magyarországnak az a feladata, hogy ezeknek az embereknek segítsen új életet kezdeni Európában, Szijjártó Péter úgy vélekedett:

ez a migrációs válság legnagyobb tévedése.

Magyarországnak nem az a feladata, hogy több millió vagy akár több tízmillió migránsnak új életet tegyen lehetővé Európában, hanem az, hogy segítsen a régi életüket visszakapni, és a konfliktus lezárásáig emberhez méltó körülményeket biztosítson, közel a hazájukhoz - magyarázta.