A tálibok elfoglalták a Tádzsikisztánnal határos terület nagy részét

Vágólapra másolva!
Az Afganisztánban előrenyomuló tálibok elfoglalták a Tádzsikisztánnal határos régió nagy részét - figyelmeztetett pénteken a közép-ázsiai ország titkosszolgálati szóvivője.
Vágólapra másolva!

A szakember a TASZSZ orosz állami hírügynökség dusanbei tudósítójának elmondta, hogy a szélsőséges iszlamista mozgalom fegyveresei Badahsan tartomány területének majdnem 80 százalékát ellenőrzik.

Törzsi övezet

A terroristák egyes osztagai gyakorlatilag néhány kilométerre megközelítették Tádzsikisztán határát.

A felderítés adatai szerint ezek a radikális csoportok korábban Pakisztán területén tartózkodtak, Észak-Vazirisztánban, az úgynevezett törzsi övezetben, ahonnan a pakisztáni hadsereg kiszorította őket - mondta a tádzsikisztáni titkosszolgálat képviselője.

Hozzátette: tudomásuk szerint a táliboknak egyelőre nem áll szándékukban, hogy átlépjék Tádzsikisztán határát, ennek ellenére a tádzsik hadsereg megelőzés céljával a legsérülékenyebb szakaszokon második védelmi vonalat is létrehozott.

Ismét az iszlám Állam

A tádzsik titkosszolgálati szóvivő nem zárta ki, hogy "ebben a bűnözői internacionáléban", ahogy az iszlamista szélsőségeseket nevezte, ne lennének ott az Iszlám Állam hívei, akik között közép-ázsiai, így tádzsikisztáni fegyveresek is harcolnak.