Merkel lett az év embere

Angela Merkel
A Time és a Financial Times által is az év emberének kikiáltott Angela Merkel keresztülvitte akaratát a kongresszuson, amelynek résztvevői tíz percig állva, tapssal ünnepelték a kancellár-pártelnök beszédét.
Vágólapra másolva!
Angela Merkelt választotta a Time magazin az év emberének. Lekörözte Putyint is.
Vágólapra másolva!

Az amerikai lap az év legmeghatározóbb személyének Angela Merkelt tartja. A német kancellár az elismerő címet az európai adósságkezelő- és a menekülteket támogató politikájáért érdemelte ki - írja a Today.com.

A magazin méltatta, hogy a kancellár asszony messze többet tett saját országáért, mint a többi állam vezetője, és keményen szembeszegült az elnyomó, zsarnoki törekvésekkel. Merkel az első nő, aki elnyerte az Év Személye címet.

Merkel Putyint utasította maga mögé Forrás: AFP/Pedro Ugarte

Az év elején még Vlagyimir Putyint tartotta az amerikai lap a legkarizmatikusabb vezetőnek, de az ukrajnai beavatkozás megtépázta a támogatottságát.

A Time listájára olyan közismert emberek kerülhetnek fel, akik a legnagyobb befolyással vannak a világpolitika történéseire az adott évben. Az Év Személye címért Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt és Abu Bakr al-Baghdadi, az Iszlám Állam vezére is versenybe szálltak.

Orbán Viktor magyar miniszterelnököt bár a Politico magazin az év legnagyobb hatású személyének választotta, az amerikai listára nem került fel.