Lopakodó orbanizációról írnak Németországban

Horizontal Hungarian Prime Minister Viktor Orban reacts as he leaves at the end of a European Union Summit at the EU Council in Brussels on December 18, 2015. / AFP / THIERRY CHARLIER
Orbán Viktor az EU-csúcs után
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szólamait egyre inkább átveszik populista politikusok Európában, ezek a jobb- és baloldali populisták pedig egyre népszerűbbek - olvasható a Die Welt című német lapban. A cikk szerzője szerint az orbanizáció ellen úgy lehetne harcolni, ha Európa megmutatja az egység előnyeit.
Vágólapra másolva!

Alapjaiban remeg Európa - ezt a címet adta írásának a Die Welt szerzője, amiben az Európát érintő válságokkal foglalkozik. Dirk Schümer szerint a kontinens idei éve

  • az euróválságról,
  • a nacionalizmus megerősödéséről,
  • a menekültáradatról
  • és a "lopakodó orbanizáció érzéséről" szólt.

Kifejtette, hogy az eredetileg egymástól független válságok egyre inkább aláássák az európai együttműködést, és felhajtóerőt biztosítanak az "Európa-ellenes" erőknek.

Nemrégiben még elképzelhetetlen volt, hogy a francia választók harmada a Nemzeti Frontra szavazzon, a választók körében messze legnépszerűbb politikus a kontinensen pedig ne Angela Merkel kancellár, hanem Orbán Viktor legyen - tette hozzá a szerző, Dirk Schümer.

Orbán Viktor egy EU-csúcs után Forrás: AFP//Thierry Charlier

Azt írta, hogy a magyar kormányfő az európai joggal összhangban cselekedett, amikor egy magas és erősen védett kerítéssel lezárta a határokat a menekültek előtt.

Szerinte a fenyegető humanitárius katasztrófát az osztrák és a német kancellár állította meg a határok megnyitásával, de a menekültválság nyomán kiderült, hogy az EU-s jogrend extrém helyzetben

A Die Welt szerzője egyebek között hozzátette: a "máshol gyűlölt Orbánt Magyarországon csak még népszerűbbé tette a muzulmánok áradata elleni harcias retorikája", és példáját külföldön is követték a "jobboldali populisták", de "szocialista szellemiségű néptribunok is", mint Robert Fico és Milos Zeman.

Szerinte meg kell mutatni, milyen előnyöket kínál Európa az erős nemzetállamokkal szemben. Ha ez nem történik meg, "nem lesz megállítható a kontinens fenyegető orbanizációja".