Vékony jégen táncolnak Orbánék

fidesz kongresszus 2015 orbán viktor
Vágólapra másolva!
Súlyos válságból mászott ki, majd erősödött korábbi támogatottsági szintjére 2015-ben a Fidesz-KDNP. A kormánypártoknak a menekültválság napirenden tartása segített a visszatérésben, de az ellenzék megosztottsága is a Fidesz pozícióját erősítette.
Vágólapra másolva!

Hullámvasúton volt 2015-ben a Fidesz-KDNP, a kormánypártok egy év alatt gyakorlatilag a poklot és a mennyet is megjárták. Az év elején a Fidesz számára az volt a legfőbb kihívás, hogy a 2014 végén kirobbant amerikai kitiltási botrányt és a kormány különféle intézkedései (netadó, útdíj) miatt szerveződő tüntetéseket kezelje. Mindezek a lépések a párt népszerűségének rohamos zuhanásához vezettek, januárra korábbi szavazóinak egyharmadát elvesztette a Fidesz.

Választási bukta

A párt számára az első kihívást a február 22-i veszprémi időközi országgyűlési választás jelentette. Egy ellenzéki siker esetén elveszett volna a Fidesz kétharmada, így a baloldali erők egy független jelölt mellé sorakoztak föl.

Kész Zoltán a várakozásokhoz képest nagyon simán nyert,

így a kormánypártoknak megszűnt az alkotmányozó többsége. A Fidesz helyzetét csak nehezítette, hogy ezekben a napokban ért a csúcspontra Orbán Viktor és Simicska Lajos verbális és gazdasági küzdelme.

Bár az utcai tüntetések intenzitása márciusra alábbhagyott, a kormány népszerűsége ennek ellenére, ha lassan is, de tovább csökkent. A mélypont az április 12-i tapolcai időközi országgyűlési választás volt, ahol egy viszonylag stabil fideszes választókerületben tudott nyerni a Jobbik. A radikális párt ekkor közelítette meg leginkább a kormánypártokat, a teljes népesség körében csupán 4-5 százalékponttal volt lemaradva.

A tapolcai időközi választáson elszenvedett vereséggel jutott mélypontra idén a Fidesz Fotó: Polyák Attila - Origo

Menekültek

A fordulat május-júniustól datálható. A menekültkérdés előtérbe kerülésével, a kormányzati nemzeti konzultáció és a plakátkampány elindulásával a Fidesznek sikerült egy olyan témát találnia, amivel a választók széles tömegei tudtak azonosulni. A kerítésépítés júniusi bejelentésével gyakorlatilag a menekültkérdésen kívül semmilyen más téma nem került a nyilvánosság elé. A Fidesz erőteljes kampányának köszönhetően a párt támogatottsága az év végére gyakorlatilag ugyanannyira nőtt, mint amennyi a 2014-es önkormányzati választáson volt.

A december 13-i kongresszuson alelnökeinek háromnegyedét kicserélte a Fidesz. A párt másodvonalbeli politikusai nagy lehetőséget kaptak arra, hogy a következő két évben bizonyítsák, képesek megközelíteni elődeik teljesítményét. A kongresszuson egy-két kiszólástól eltekintve sikerült a párton belüli konfliktusokat a szőnyeg alá söpörni.

Az év végi Fidesz-kongresszusra újra megerősödött Orbán Viktor miniszterelnök pozíciója Fotó: Marton Szilvia - Origo

Család?

Az igazi problémák a Fidesz-KDNP-n belül 2015 első negyedévében voltak – mondta az Origónak Boros Tamás. A Policy Solutions vezetője szerint ennek megnyilvánulásai a korábban nem tapasztalt belső viták, egyes képviselők látványos meggazdagodásai, a Lázár–Rogán- és a Simicska–Orbán-háború volt. A másik fő problémát az jelentette, hogy

a kormánypártoknak nem voltak saját témáik,

így a számukra kellemetlen ügyek lényegesen könnyebben váltak láthatóvá a közvélemény előtt.

Ezek a problémák természetesen nem szűntek meg az év második felében sem, csak a menekültválság eszkalálódásával sikerült egy olyan témát találnia a Fidesz-KDNP-nek, ami találkozott a lakosság többségének véleményével – mondta Boros Tamás. A kormány most a menekültek ügye mellett a család témáját próbálja előtérbe állítani. Kérdés, hogy sikerül-e ezt olyan mértékben vonzóvá tenni, hogy a választók többségét befolyásolja.

Az év második részében a menekültválság uralta a magyar belpolitikát Forrás: AFP/Hanna Sonia

Trendek

Vékony jégen táncol a Fidesz, mivel a mostani támogatottság könnyen csökkenhet, ha a menekültkrízis elül, és a korábban szőnyeg alá söpört ügyek előkerülnek. Mindezek ellenére olyan trend egyelőre nem rajzolódik ki, miszerint egy tavaly év végihez hasonló visszaesés előtt állna a legnagyobb kormánypárt – mondta a Policy Solutions stratégiai igazgatója.

A hazai gazdaság és nyilvánosság szerkezete abból a szempontból sokat változott az elmúlt években, hogy egyes kormányok már nem a ciklus elején hozzák meg a népszerűtlennek számító intézkedéseiket. A Fidesz is arra törekedett, hogy olyan lépéseket hozzon, ami

legalább találkozik a társadalom többségének elvárásaival

– mondta Boros Tamás.

Simicska Lajos és Orbán Viktor viszonya végképp megromlott 2015-ben Fotó: Bielik István - Origo

Nemzetközi tér

Az elemző szerint, ha a következő években nem tör ki egy jelentős gazdasági világválság, a Fidesznek nem kell majd nagyon nehéz lépéseket tennie. A párt visszaesését csak az újabb korrupciós ügyek és a belső viták kiéleződése erősítheti föl. Az emberek romló szociális helyzete lehet az a terep, ahol az ellenzéknek jó esélye van arra, hogy újabb szavazókat szerezzen, és így eséllyel induljon a 2018-as választásokon.

Angela Merkel még bekavarhat Orbánéknak Fotó: Szabó Gábor - Origo

A kormánypártok nemzetközi helyzete a menekültválság miatt sokat romlott, mivel az Angela Merkellel való konfliktus miatt legfőbb potenciális szövetségesüket vesztették el – mondta Boros Tamás. 2010 után a legtöbb nemzetközi konfliktusban éppen

Németország állt ki Magyarország mellett.

Ez a következő időszakban megváltozhat. Az elemző úgy látja, az EU is stratégiát váltott, konkrét jogszabályok alapján indít eljárásokat, éppen emiatt a paksi bővítést fenyegeti a legnagyobb veszély. A beruházást akár le is állíthatja majd az EU – mondta az elemző.