Iskola mellett robbantottak Kabulban

Vágólapra másolva!
Öngyilkos merényletet hajtottak végre a kabuli repülőtér közelében hétfő reggel. Egy halottja biztosan van a támadásnak. A tálibok azt mondják, hogy a NATO-ra akartak támadni, de a külföldi erők tagjai közül senki sem sérült meg.
Vágólapra másolva!

Egy medresze, azaz vallási ismereteket oktató iskola is van azon a helyen, ahol egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a NATO egyik elhaladó konvoja mellett Afganisztán fővárosában. A kabuli támadásnak egy halottja van eddig, 13 ember pedig megsérült - köztük nők. A Reuters nem írja, hogy gyerekek is megsérültek volna a támadásban.

A tálibok a Twitteren jelentették be, hogy támadásuk célpontja a NATO-erők egyik elhaladó konvoja volt. A NATO szóvivője viszont azt mondta,

egyetlen egységük sem sérült meg.

Az afgán rendőrség szerint a robbantás célpontja egy olyan jármű volt, amelyik nagyon hasonlít az országban működő biztonsági cégek terepjáróira.

Abdul Rahman Rahimi, a kabuli rendőrség parancsnoka azt mondta, hogy a támadást "az Isten, a mecsetek és a Korán ellenségei követték el", amit az is bizonyít, hogy a robbantás egy vallási ismereteket oktató iskola közelében történt.

Egy hete rakétákkal hajtottak végre támadást az afgán fővárosban. Az egyik rakéta az amerikai nagykövetség közelében csapódott be. A támadás néhány órával azután történt, hogy öngyilkos merényletet hajtott végre egy motorkerékpáros támadó egy amerikai–afgán közös katonai járőr ellen a bagrami légi támaszpont közelében.

A robbantásban hat amerikai NATO-katona meghalt.

December 11-én öngyilkos merénylők támadtak meg egy, a spanyol nagykövetség közelében lévő vendégházat Kabul Shir Pur nevű kerületében. Abban a támadásban két spanyol rendőrtiszt halt meg.

Barack Obama amerikai elnök korábbi terveivel ellentétben 2016 után is katonák ezreit kívánja állomásoztatni Afganisztánban - közölték magas rangú amerikai kormányzati források a kunduzi támadás után. Az észak-afganisztáni tartományi székhelyet még szeptember végén foglalták el a tálibok néhány napra. Az amerikai elnök ezután döntött úgy, hogy nem folytatja a csapatkivonást.