Többször keltették a bamakói terrorvezér halálhírét

Horizontal Malian troops take position outside the Radisson Blu hotel in Bamako on November 20, 2015. Gunmen went on a shooting rampage at the luxury Radisson Blu hotel in Mali's capital Bamako, seizing 170 guests and staff in an ongoing hostage-taking, t
A bamakói Radisson Blu hotel
Vágólapra másolva!
A mali belügyminiszter azt mondta, hogy nincsenek már túszok abban a bamakói szállodában, amit dzsihádista fegyveres támadók foglaltak el péntek délelőtt. Már 29 áldozata van a terrorcselekménynek, két támadót is megöltek. Eredetileg 170 ember volt a Radisson Blu hotelben, köztük franciák, törökök, kínaiak, amerikaiak és oroszok. A merényleteket az al-Mourabitoun nevű, al-Kaidához köthető szervezet vállalta magára. Korábban az Iszlám Állam bosnyák nyelvű oldalán jelent meg egy üzenet, amelyben azt írták: "testvéreink behatoltak egy szállodába".
Vágólapra másolva!

A mali hatóságok azt mondták a francia BFMTV-nek, hogy nincs már több fogva tartott túsz a Radisson Hotelben. A mali elnöki hivatal köszönetet mondott a biztonsági erőknek az akcióért, ebből is arra lehet következtetni, hogy a túszok élete már nincs veszélyben.

A támadásnak 29 halottja van.

A túszok kiszabadítása közben két támadót megöltek. Az eseményeket itt követheti percről percre.

Katonák mennek a bamakói Radisson Blu hotel felé Forrás: AFP/Habibou Kouyate

Ők a terroristák

A merényleteket az al-Mourabitoun nevű terrorszervezet vállalta magára. Az al-Kaidához köthető szervezet három terrorcsoport összeolvadásával jött létre 2013-ban.

Az al-Mourabitoun elnevezés azt jelenti, hogy "Őrszemek".

A szervezetet a szélsőséges mozgalmakat tanulmányozó amerikai Counter Extremism Project nevű intézmény is számon tartja.

Észak-Afrikában már az al-Mourabitoun elődei is aktívak voltak: 2013-ban Algériában támadtak meg egy gázipari létesítményt.

Ott 38 embert öltek meg.

Ugyanabban az évben Nigériában hajtottak végre robbantásos merényletet, 20 ember halálát okozva.

A három csoport 2013 augusztusában egyesült. Fő céljuk az lett, hogy kiűzzék a franciákat az észak-afrikai régióból. Franciaország hadserege 2013-ban avatkozott be Maliban a kormányt fenyegető dzsihádisták semlegesítésére, ezért válhattak ők az új csoport fő ellenségévé. Az amerikai szervezet honlapján viszont nem írnak nagyobb támadásokról az összeolvadás óta.

Mokhtar Belmokhtar Forrás: AFP/ANI

A csoport vezetője Mokhtar Belmokhtar.

Az viszont nem biztos, hogy ő még életben van.

2015 júniusában egy líbiai légitámadásban állítólag megölték az amerikaiak, de a halálát az Egyesült Államok nem erősítette meg. A csoport 2015 júliusában választotta a férfit hivatalosan is vezetőjévé.

Még 2013-ban Csád kormánya jelentette be, hogy terrorellenes akcióban megölték Belmokhtart, méghozzá Maliban. 2015 októberében egy algériai hírcsatorna jelentette be a férfi halálhírét, az al-Kaidára hivatkozva: azt állították, a szervezet szóvivője egy hangüzenetben beszélt arról, hogy Belmokhtar halott.

Így zajlott a támadás

A fegyveresek pénteken reggel egy diplomáciai jelzésű járművel érkeztek az egyébként szigorúan őrzött hotelhez, majd megrohanták a szállodát.

Az épületből lövöldözés hallatszott, és egy szemtanú szerint

kézigránátokat is bevetettek a támadók.

Támadás közben azt kiabálták arabul, hogy Allah Akbar.

A terroristák már a biztonsági erők behatolása előtt is engedtek el túszokat. A BBC tévéadásában azt mondták, hogy azok a foglyok szabadultak ki először, akik tudtak idézni az iszlám vallás szent könyvéből, a Koránból. A biztonsági erők behatolása után tízesével tudtak kiszabadulni a túszok. A terroristák állítólag nem ismerték jól a hotelt.

A 190 szobás luxusszállodát gyakran veszik igénybe külföldi diplomaták, és például a francia Air France légitársaság személyzete is itt szokott megszállni. A Hszinhua kínai hírügynökség szerint több kínai állampolgár is volt a túszok között. Később kiderült, hogy amerikaiakat és oroszokat is foglyul ejtettek a terroristák.

Problémás ország

Mali északi része 2012-ben egy katonai államcsíny után szélsőséges iszlamisták ellenőrzése alá került, akiket 2013-ban francia katonai beavatkozással vertek vissza. Az országban ENSZ-békefenntartók, illetve legalább ezer francia katonai állomásozik. A külföldi katonai jelenlét ellenére
számos lázadócsoport hajtott végre támadást az utóbbi időben Mali déli, korábban biztonságosnak tekintett területein. Bamakóban márciusban egy étterem elleni támadásban öten haltak meg, a merényletet szélsőséges iszlamisták vállalták magukra.