ENSZ-békefenntartókat öltek meg Maliban

Vágólapra másolva!
Legalább kilenc ENSZ-békefenntartó vesztette életét egy rajtaütésben Mali északi részén péntek reggel. Ez volt a legtöbb kéksapkás halálát okozó támadás a nemzetközi művelet 2013 júliusi kezdete óta.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ mali missziójának tájékoztatása szerint a békefenntartók konvoját motorkerékpárral érkezett, ismeretlen fegyveresek támadták meg az afrikai ország északkeleti részében található Menaka és Ansongo között. A merénylet áldozatai mindannyian nigeri állampolgárok voltak.

Iszlám jogrend

Maliban 2012-ben - egy katonai puccsot követően - az ország északi részét tuareg lázadók és iszlamista fegyveres csoportok foglalták el, majd az iszlamisták kiszorították a tuaregeket, saríát (iszlám jogrendet) vezettek be az általuk ellenőrzött területeken, és hadjáratot indítottak az ország déli része és a főváros, Bamako ellen. Előrenyomulásuknak Franciaország tavaly januári katonai intervenciója vetett véget. Az országban választásokat tartottak, és az ENSZ békefenntartó műveletet kezdett.

Háromezer francia katona a térségben

Francia diplomaták csütörtökön közölték, hogy Párizs katonai támaszpontot hoz létre Észak-Nigerben, hogy feltartóztassa az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő és a Szahara déli térségében található Száhel-övezetben tevékenykedő fegyvereseket. Nigeri katonai források szerint a bázist az északkeleti Madama környékére telepítik.

Jelenleg mintegy háromezer francia katona állomásozik Maliban, Burkina Fasóban, Nigerben és Csádban. A hadsereg további ezer katonája pedig logisztikai feladatokat lát el Gabonban és Szenegálban.