Vágólapra másolva!
Magánútra utazik az Egyesült Államokba Colleen Bell. Az Egyesült Államok budapesti nagykövete ugyan találkozik kollégáival Washingtonban, de az amerikai külügyminisztérium nem tervez változtatni a Budapesttel kapcsolatos politikáján.
Vágólapra másolva!

„Régóta tervezett, személyes látogatásra utazik az Egyesült Államokba Colleen Bell – tájékoztatta az Origót az amerikai nagykövetség szóvivője. Elizabeth Webster elmondta: a budapesti nagykövet kihasználja majd az alkalmat, hogy

találkozzon az amerikai kormányban dolgozó kollégáival,

mielőtt visszatér Budapestre.

Colleen Bell személyes látogatásra utazik az Egyesült Államokba Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem elég konfrontatív?

A Magyar Idők korábban azt írta, Bell konzultációra utazik Washingtonba, ahol Victoria Nuland helyettes külügyi államtitkárral találkozik. A lap szerint Nuland elégedetlen, mert a budapesti nagykövet nem elég konfrontatív”.

Más diplomáciai forrásaink szerint viszont

semmi különös nincs abban, ha egy Európában állomásozó amerikai nagykövet Nulanddal találkozik.

Az európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes külügyi államtitkár ötven nagykövet főnöke, és rendszeresen konzultál velük. Colleen Bell is minden alkalommal bemegy a washingtoni külügyminisztériumba, ha hazautazik – és ez nemcsak a hivatalos, hanem az olyan magánjellegű utakra is igaz, mint a mostani.

Colleen Bell beszédében az eddig is ismert kritikákat sorolta fel Fotó: Polyák Attila - Origo

Semmi nem változik

Az amerikai külügyminisztérium folyamatos kapcsolatban áll a budapesti nagykövetséggel, ahol már régóta, tudatosan készültek Bell múlt heti, magyar kormányt kritizáló beszédére. A politikájukon pedig továbbra sem kívánnak változtatni: Bell ugyan aktívabb lesz a nyilvánosság előtt, de ugyanazokat a kritikákat fogja megfogalmazni, mint korábban.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumot sem lepte meg a bírálat, sőt úgy tudjuk, pontosan tisztában voltak vele, hogy miről fog szólni a beszéd. Erre utalt Szijjártó Péter tárcavezető is, amikor kiemelte, hogy a nagykövet semmi meglepőt nem mondott.