Nem fog orbanizálódni Lengyelország

-
Jaroslaw Kaczynski, leader of the conservative opposition Law and Justice (PiS) speaks at the party's headquarters in Warsaw afte rexit poll results were announced on October 25, 2015. Poland's conservative Law and Justice (PiS) party won an absolute majority in the general election, public broadcaster TVP projected, a victory that would end eight years of centrist rule. An exit poll showed the PiS picked up 242 out of 460 seats in the lower house of parliament, ousting the governing Civic Platform (PO) liberals who had 133 seats.announcing the first unofficial results of the general election in Poland on October 25, 2015. AFP PHOTO/JANEK SKARZYNSKI
Vágólapra másolva!
Bár a lengyel baloldal megsemmisítő vereséget szenvedett a vasárnapi parlamenti választáson, az ország mégsem fog teljesen szakítani az eddigi politikájával. A konzervatív győztesnek nincs kétharmados többsége, ráadásul a Jog és Igazságosság jóval kisebb szerepet szán az államnak, mint itthon a Fidesz.
Vágólapra másolva!

Ha a Jog és Igazságosság (PiS) egyedül fog kormányozni Andrzej Duda jelenlegi elnökkel, akkor

Lengyelország egy másik Magyarországgá fog válni,

kommentálta a vasárnapi választási eredményeket Radoslaw Markowski politikai elemző. A Facebookon és a Twitteren kommentelők egy része aggódni kezdett a PiS győzelme miatt. Attól tartanak, hogy Lengyelország a múltba fordul, és emiatt folytatódik a fiatalok elvándorlása is.

Kevés az abszolút többség

Mivel a PiS nem szerzett alkotmányozó többséget, ezért túlzás lenne azt állítani, hogy Lengyelország Magyarország példáját követné – mondta az Origónak Jaroslaw Gizinski. A Wprost külpolitikai hetilap külpolitikai szerkesztője szerint

a PiS győzelmének az aránya nagyjából megfelel a várakozásoknak,

bár a hivatalos eredményekre akár kedd estig várni kell.

Korábban is lassan számoltak

Lengyelországban a szavazatok megszámlálásából már a tavalyi önkormányzati választáson is komoly botrány kerekedett. Akkor a teljes választási bizottság lemondott, mivel az első fordulóban összeomlott az informatikai rendszer, emiatt kézi szavazatszámlálást kellett alkalmazni, és az összesített eredményeket csak egyhetes csúszással hozhatták nyilvánosságra. Az ellenzék akkor választási csalást emlegetett.

1989 óta nem történt olyan a lengyel politikában, hogy egy párt egyedül szerezzen abszolút többséget – mondta Mitrovits Miklós az Origónak. Az MTA Történettudományi Intézetének munkatársa sem számít arra, hogy a magyarországihoz hasonló átalakításba kezdjen a PiS a lengyel belpolitikában, mivel kétharmados többség nélkül ez ott is lehetetlen.

Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság pártjának elnöke még kormányfő is lehet Forrás: AFP/Janek Skarzynski

Kaczynski miniszterelnök is lehet

Mitrovits Miklós szerint Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke ügyes taktikával érte el pártja idei kettős győzelmét: nem ő indult az első helyen. Mind az elnökválasztáson, mind a mostani parlamentin egy nálánál jóval kevésbé megosztó személyiséget indított a párt, így a kiábrándult, bizonytalan szavazókat könnyebben meg tudta nyerni magának.

Mitrovits Miklós nem zárta ki a lehetőségét, hogy

Kaczynskiből belátható időn belül újra miniszterelnök lesz.

Hasonlóra volt már példa: a PiS 2005-ös győzelme után sem ő lett a miniszterelnök. Csak 2006-ban vette át a posztot (majd a 2007-es előre hozott választáson simán veszített). Tény, hogy Kaczynskinek nagyon erős a befolyása a pártjára, és a következő években is komoly súlya lesz a döntéseinek.

Beata Szydlo, a Jog és Igazságosság miniszterelnök-jelöltje sem folytat majd oroszbarát politikát Forrás: AFP/Janek Skarzynski

Hová lett a baloldal?

A választás nagy meglepetése a lengyel baloldal összeomlása. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a hagyományos posztkommunisták mellett feltűnt egy radikális erő. A két alakulat egymástól halászta el a szavazatokat, ezért mindketten a parlamenten kívül rekedtek. Könnyen lehet, hogy

parlamenti képviselet nélkül az utcai politizálás felé fordulnak,

ami nem lenne szerencsés dolog a lengyel belpolitikában – mondta Jaroslaw Gizinski.

Mitrovits Miklós szerint teljesen elhibázott döntés volt a lengyel baloldal részéről a választási összefogás, mivel így nyolc százalékot kellett volna elérniük az öt helyett. A választási szövetség semmilyen pluszszavazatot nem hozott, ráadásul a Razem (Együtt) nevezetű radikális baloldali erő vitte el az elégedetlenek szavazatának egy részét. Ráadásul ők sem kerültek be a parlamentbe, de a posztkommunisták kiesése előttük is megnyithatja az utat.

A lengyelországi vajdaságokban nyertes pártok szavazati aránya. Kékkel a PiS, narancssárgával a PO látható Forrás: Slawomir Debski/Twitter

Kukiz segíthet

Jaroslaw Gizinski szerint mivel

három párt még mindig a bejutás határán van,

ezért még módosulhatnak az arányok a parlamentben. Az biztos, hogy a PiS valahol az abszolút többség környékén végez majd, esetleg a jobboldali-populista Kukiz-mozgalomtól szerezhet támogatói voksokat, ha mégsem szerzi meg a 460 fős szejmben a 231 mandátumot.

Ewa Kopacz (balra) jelenlegi miniszterelnöknek távoznia kell a bársonyszékből Forrás: AFP/Wojtek Radwanski

Rugalmasság

A nyolc éve kormányzó Polgári Platform nagyon heterogén mozgalom, így egyáltalán nem kizárt, hogy bizonyos személyiségek távoznak a soraiból, de

a teljes szétesésnek kicsi a valószínűsége,

mondta Mitrovits Miklós. A szétesés azért sem lenne logikus lépés a részükről, mivel ők lesznek a legerősebb ellenzéki párt, így a következő parlamenti választáson is komoly esélyekkel indulhatnának.

Mitrovits Miklós szerint azért is nehéz párhuzamot vonni a lengyel és a magyar politikai állapotok között, mivel az északi országban jóval rugalmasabb a politikai rendszer. Egyáltalán nem ritka, hogy egy-egy nagyobb politikai erőből kiszakadnak bizonyos részek, majd később különféle formációban összeállnak. Nagy különbség, hogy még a konzervatívnak számító PiS is komoly hangsúlyt fektet a vállalkozói szabadságra, és jóval kevesebbet beszélnek az állami szerepvállalásról.

Jaroslaw Kaczynski gratulál Marta Kaczynskának, a néhai Lech Kaczynski elnök lányának Forrás: AFP/Janek Skarzynski

Békülékenység

Jaroslaw Kaczynski nagyon békülékeny hangot ütött meg a győzelmi beszédében, ami azt mutatja, hogy a PiS jóval kevesebb konfliktust szeretne fölvállalni, mint a 2005–2007-es kormányzati időszakában. A mostani választási eredmény egyértelműen

a Polgári Platformban való csalódottságnak köszönhető,

ami nyolcévi kormányzás után teljesen érthető. Egyébként Nyugat-Európában sem szoktak túl gyakran három választást megnyerni a kormánypártok – mondta Jaroslaw Gizinski.

Természetesen lehet arra számítani, hogy a most sem rossz magyar-lengyel kapcsolatok tovább javulnak a PiS hatalomra kerülésével, de a kép ennél bonyolultabb – mondta Mitrovits Miklós. Már Beata Szydlo, a PiS miniszterelnök-jelöltje is többször kritizálta, hogy Magyarország és Csehország különutas politikát folytat az oroszokkal. A PiS egyértelműen Amerika-barát euroatlantista vonalat visz majd, ami némileg eltér a Fidesz irányától.

35 ezer forintot kapnának

Beata Szydlo kilátásba helyezte: kormánya elsőként a már kidolgozott családtámogatási programot terjesztené elé a parlamentben. Ennek értelmében minden második és további gyermek után havi 500 zlotyt (mintegy 35 ezer forintot) érő támogatás járna. Szydlo elmondta: a leendő kormány összeállítását csak a hivatalos eredmények ismertetése után közölné, amennyiben Andrzej Duda elnök kormányalakítással bízza meg őt.

A tervezett lengyelországi reformok bevezetésében Szydlo többek között a jobboldali Kukiz´15 mozgalom, valamint az újliberális Nowoczesna (Modern) együttműködésére számít. Szydlo előtt Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke egy szélesebb, „fehér-piros" koalíció létrehozására hívott fel a nemzeti egység érdekében akkor is, ha a PiS önállóan alakíthatna kormányt.