Szlovénia 2500 menekültet tud fogadni naponta

drótakadály, Szlovénia, migránsok, tornyiszentmiklós
Vágólapra másolva!
Szlovénia nem tud korlátlan számú menekültet fogadni, de nem is zárja le teljesen a határait - mondta a szlovén belügyi államtitkár. Az ország azt szeretné, ha Görögország lassítaná a menekültáradatot.
Vágólapra másolva!

"Horvátországból azt kérték tőlünk, hogy naponta ötezer felőlük érkező menekültet fogadjunk, de Ausztriából azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ott csak 1500 főt tudnak átvenni ugyanennyi idő alatt" - ezt mondta Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára sajtótájékoztatóján. A Reuters azt írja, hogy az ország körülbelül 2500 embert tudna befogadni naponta. A probléma az, hogy Görögország felől 24 óránként 5000 ember kel át Macedóniába és Szerbiába.

A szerb-horvát határon már így is torlódás alakult ki.

A hírügynökség beszámolója szerint a szerb-horvát határnál mintegy 40 busz torlódott fel a szerb oldalon, Berkasovónál. A menekültek végül leszálltak a buszokról, és gyalog közelítették meg a határt. A Reutersnek egyikük arról számolt be, hogy 20 órát utaztak a busszal, de a határnál 12 órája várakoznak. Az egyik busz sofőrje arról panaszkodott, hogy nem kapnak ételt és vizet, pedig gyerekek is vannak a járműveken.

A magyar-szlovén határ Tornyiszentmiklósnál Forrás: Origo

A szlovén belügyi államtitkár azt mondta, hogy lassítani kellene a menekültek áradatán, a problémát pedig Görögországban kellene megoldani. Görögország az első EU-tagállam, ahová a menekültek Törökországból érkeznek.

- tette hozzá

Azt is elmondta, hogy egyelőre nem változtatnak ezen a döntésükön. A Reuters azt írja, hogy sem Horvátország, sem Szlovénia nem akadályozza meg a menekültek áthaladását Németország és Ausztria felé.

A magyar határzár bevezetése után 3000 menekült érkezett szombaton Szlovéniába.