Moszkva újabb szövetségest szerezne

SQUARE FORMAT 2715575 10/09/2015 A Su-34 fullback bomber performs air strikes in the provinces of Raqqah and Aleppo (screen shots from a video posted by the Russian Defense Ministry on its YouTube channel)./???????????? ??????? ??
Bevetésen egy orosz Szu-34-es vadászbombázó Szíria felett
Vágólapra másolva!
A Nyugat által támogatott Szabad Szíriai Hadsereg ellenzéki ernyőszervezet nem zárja ki az együttműködést Moszkvával - mondta Isszám ar-Reisz ezredes, az SZSZH szóvivője hétfőn. Egy orosz tisztviselő szerint a szervezet képviselőivel már többször is tárgyaltak Moszkvában.
Vágólapra másolva!

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnapi interjújában vetette fel, hogy Oroszország kész légi támogatást nyújtani az SZSZH-nak. Erre reagálva az SZSZH egy másik szóvivője korábban azt közölte: érthetetlennek tartja az orosz ajánlatot.

"Oroszország a Szabad Szíriai Hadsereget támadja, és most velünk akar együttműködni, miközben továbbra is elkötelezett Bassár el-Aszad szíriai elnök iránt. Számunkra ez teljességgel érthetetlen" - jelentette ki Ahmed Szaúd alezredes, az SZSZH egyik szóvivője.

Bevetésen egy orosz Szu-34-es vadászbombázó Szíria felett Forrás: AFP/Orosz Védelmi Minisztérium

Ar-Reisz ezredes hétfőn pontosította az SZSZH álláspontját, miszerint nem utasították vissza az orosz együttműködési ajánlatot. "Csupán annyit mondtunk, hogy amennyiben Oroszország komolyan gondolja az ajánlatát, úgy azonnal véget kell vetnie állásaink és a civilek bombázásának" - mondta, hozzátéve, hogy ezt követően tárgyalhatnak majd a jövőbeni együttműködésről. "Jelenleg azonban nincs ajánlat, mert nincs párbeszéd a felek között" - szögezte le.

Már Moszkvában is jártak

Hétfői orosz médiajelentések szerint Mihail Bogdanov, a külügyminisztérium egy tisztségviselője azt mondta, az SZSZH képviselői több alkalommal jártak már Moszkvában tárgyalni, és e héten is sor került egyeztetésekre.

Az SZSZH több ellenzéki csoport laza szövetsége, a szíriai hadsereg korábbi tisztjeinek vezetése alatt. Többen e csoportok közül katonai támogatást kapnak Aszad külföldi ellenségeitől, és a szélsőséges szervezethez való kapcsolataik miatt megítélésük is kérdéses. Némelyiket behálózta az al-Kaida terrorszervezet egyik ága, az al-Nuszra Front, vagy éppen az Iszlám Állam dzsihadista szervezet, vagyis az orosz légicsapások feltételezett célpontjai.

Sergej Lavrov orosz külügyminiszter Forrás: RIA Novosti/Maksim Blinov

Moszkva szeptember 30. óta hajt végre légitámadásokat Szíriában, állítása szerint az Iszlám Állam és "más terrorszervezetek" állásai ellen. A mérsékelt iszlamista ellenzék szerint azonban ők Oroszország valódi célpontjai, és a légitámadások főleg Bassár el-Aszad hatalmon maradását szolgálják.