Washington bírálta Aszad moszkvai fogadtatását

ASZAD, Bassár el-; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2015. október 21. 2015. október 21-én közreadott képen Bassár el-Aszad szíriai államfőt (b) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnök a moszkvai Kremlben október 20-án. Aszad munkalátogatásra érkezett az orosz fővárosba, ahol a szíriai helyzetről és az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet elleni hadműveletekről tárgyalt Putyinnal. (MTI/EPA/Pool/Ria Novosztyi/Kreml/Alekszej Druzsinyin)
Vágólapra másolva!
A Fehér Ház bírálta szerdán, hogy Moszkvában "vörös szőnyeggel" fogadták a Vlagyimir Putyin elnököt felkereső Bassár el-Aszad szíriai államfőt.
Vágólapra másolva!

"Nézetünk szerint annak az Aszadnak a vörös szőnyeges fogadtatása, aki vegyi fegyvert vetett be a saját népe ellen, ellentétben áll az oroszok kinyilvánított céljával, a politikai átmenettel Szíriában" - mondta Eric Schultz szóvivő.

Bassár el-Aszad szíriai államfőt fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnök Forrás: MTI/EPA/RIA NOVOSTI/POOL/Alekszej Druzsinyin

John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivőjének tájékoztatása szerint John Kerry, a tárca vezetője pénteken Bécsben a szíriai konfliktusról folytat eszmecserét az orosz, a török és a szaúdi diplomácia vezetőjével.

Diplomáciai offenzíva

Az izraeliek és a palesztinok közötti erőszak megfékezésének gyakorlati lehetőségeit kereső Kerry csütörtökön Berlinben találkozik Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. Megbeszélést folytat ugyanott német és uniós tisztségviselőkkel is.

A hét végén az amerikai diplomácia vezetője Jordániában és Szaúd-Arábiában a közel-keleti térség további vezetőivel találkozik, köztük Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.