Bebörtönözték, mert elvesztette a csatát

Boko Haram, Maiduguri, Nigéria
Menekültek érkeznek a maiduguri táborba
Vágólapra másolva!
Nigériában felmentettek és bebörtönöztek egy tábornokot, mert csatát vesztett a Boko Haram nigériai iszlamista terrorszervezet fegyveresei ellen.
Vágólapra másolva!

Hat hónap börtönre ítélték Enitan Ransome Kuti dandártábornokot alakulata fegyvereinek elvesztéséért - mondta Sani Usman ezredes, katonai szóvivő.

A főtisztet elbocsátották a hadseregből, mert kudarcot vallott katonai feladatainak teljesítésében.

Két és félmillió ember menekült el a Boko Haram elől Forrás: AFP/Stringer

Titkos hadbíróság

A csütörtökön titokban összeült hadbíróság ugyanakkor nem találta bűnösnek Ransome Kutit gyávaságban, mert a tábornoknak joga volt visszavonni embereit a Boko Haram túlerőben lévő, és nagyobb tűzerővel rendelkező csapataival szemben.

Femi Falana védőügyvéd az esettel kapcsolatban azt hangoztatta, hogy a hadsereg éles megkülönböztetést alkalmazott, mert az elmúlt hónapokban felmentettek tucatnyi, halálra ítélt közkatonát – még olyanokat is, akik a harcmezőn megfutamodtak – , és az ítéletüket megváltoztatták.

Romok és pusztulás marad az iszlamisták után Forrás: AFP/-

Iszlám kalifátus

A Boko Haram legalább 17 ezer ember halálát okozta, és két és fél millió lakost űzött el otthonából főleg Nigéria északkeleti részén, de Csádban, Kamerunban és Nigerben is 2009 óta.

A nigériai és a csádi hadsereg kiszorította az iszlamistákat Nigéria északkeleti területének nagy részéről, ahol korábban meghirdették az iszlám kalifátus megalakítását.

A Boko Haram azonban rajtaütésekkel és öngyilkos merényletekkel vissza-visszatér Nigéria és a három másik ország területeire.