Két tűz közé kerülhetnek a nyugatbarát felkelők Aleppónál

20141124
Aleppó november 24-én. Két milliós lakosságával Damaszkusz után az Szíria második legnépesebb városa. A világ legrégebb óta lakott települései közé tartozik, már az ókorban rendkívül jelentős városnak számított
Vágólapra másolva!
Kemény harcok zajlottak szerdán az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egységei és a nyugatbarát felkelők között Aleppónál. Sajtójelentések szerint az iráni katonákkal és orosz bombázókkal megtámogatott kormányhadsereg is támadásra készül a város közelében.
Vágólapra másolva!

A nyugatbarát lázadók visszaverték az Iszlám Állam nevű terrorszervezet Aleppó felé nyomuló csapatait Szíriában, akik nap közben még sikereket értek el: több kisebb települést is elfoglaltak a várostól északra - írja a Reuters. Aleppó egyébként megosztott város: egyik felét a lázadók, másik felét a kormány hadserege ellenőrzi.

Bassar el-Aszad seregeit iráni katonák segítik a földön, az orosz bombázók pedig a levegőből támadták a nyugatbarát felkelőket az utóbbi napokban. Az egyik lázadócsoport vezetője a hírügynökségnek azt mondta, a kormánycsapatok támadásra készülnek ellenük. A hírügynökség idézte is a Hadzs Ali néven nyilatkozó férfit:

Eközben az Iszlám Állam és a kormánycsapatok között is összecsapások törtek ki - akkor, amikor mindkét fél erői egy repülőtér elfoglalására indultak, amit egy harmadik, nem az Iszlám Államhoz köthető dzsihádista csoport ellenőriz.

A kormányerők szerdán Damaszkusz Dzsobar nevű peremkerületében is előrenyomultak, hogy megpróbálják visszavonulásra kényszeríteni a Damaszkusz egy részét bekerítő felkelőket. Ezek a lázadók a Reuters szerint a Dzsais al-Iszlám nevű szervezethez tartoznak. Nem szövetségesei az Iszlám Államnak, de az amerikai Stanford egyetem ismertetőjéből az derül ki, hogy iszlamista elveket vallanak.