Folytatódik az amerikai-orosz harci egyeztetés

csomag EGYÉB TÁRGY férfi FOLYÓ híd kézikocsi KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY menekült SZEMÉLY TÁJ TÁRGY EGYÉB TÁRGY férfi FOLYÓ híd kézikocsi KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY menekült SZEMÉLY TÁJ TÁRGY Ramádi, 2015. április 22.
Az iraki kormányerők és az Iszlám Állam (IÁ)
Ramádi, 2015. április 22. Az iraki kormányerők és az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet fegyveresei között az iraki al-Anbár tartományban fekvő Ramádi városáért vívott harcok elől menekülők kelnek át az Eufrátesz folyó Bzebiz hídján 2015. április 22-én. Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) közlése szerint több mint 90 ezer ember menekült el a harcok miatt. Néhány napja érkezett a hír, hogy az Iszlám Állam vezetője még márciusban komolyan megsérült. http://www.origo.hu/nagyvilag/20150421-sulyosan-megserult-az-iszlam-allam-vezere.html
Vágólapra másolva!
Újabb egyeztetést tartanak szerdán amerikai és orosz katonai illetékesek a szíriai légtérben való repülés biztonságáról és az esetleges incidensek megelőzéséről a párhuzamosan folytatott légicsapások közben.
Vágólapra másolva!

Ezt kedden Bostonban közölte Ash Carter amerikai védelmi miniszter. "Még ha továbbra sem értünk egyet a Szíria-politika kérdésében, legalább arra képesnek kell lennünk, hogy megállapodjunk pilótáink lehető legnagyobb biztonságának megteremtéséről" - jelentette ki a miniszter.

Bevetésen egy orosz Szu-34-es vadászbombázó Szíria felett Forrás: AFP/Orosz Védelmi Minisztérium

Kifejezte meggyőződését, hogy a felek az általa "nagyon szakszerűnek" és "nagyon konstruktívnak" jellemzett tárgyalásokon hamarosan megállapodnak a követendő biztonsági eljárásrendben.

Ramádi visszafoglalása

Steve Warren ezredes, a Pentagon szóvivője kedden Washingtonban közölte, hogy több havi előkészítő csatározások és légicsapások után

megérettek a feltételek ahhoz, hogy az irakiak visszafoglalják Ramádit az Iszlám Állam terrorszervezettől.

Warren szerint az iraki erők az elmúlt napokban mintegy 15 kilométert nyomultak előre és gyakorlatilag körbevették a várost.

Elakadt az ellentámadás

Az iraki kormány által eredetileg júliusban meghirdetett ellentámadás több ok miatt elakadt. Ezek közé tartozik az iraki kormány megosztottsága, valamint az is, hogy az Iszlám Állam hatékony alkalmazza a házi készítésű aknáknat.

Ramádi. Az iraki kormányerők és az Iszlám Állam fegyveresei között az iraki al-Anbár tartományban fekvő Ramádi városáért vívott harcok elől menekülők kelnek át az Eufrátesz folyó Bzebiz hídján Forrás: MTI/EPA/Ahmed Dzsalíl

Az iraki haderő a jelek szerint megpróbálkozik a Ramádihoz közeli Beidzsi és a mellette lévő olajfinomító visszafoglalásával is, mert Haider al-Abádi miniszterelnök hétfő éjjel bejelentette, hogy megkezdődött az Iszlám állam ottani visszaszorítását célzó offenzíva "második szakasza".

Warren ezredes elmondta, hogy az amerikai vezetésű koalíció légi csapásai az Iszlám Állam mintegy 70 közép- és felsőszintű vezetőjével végeztek május óta.

Amerikai hírszerzési értékelés szerint az Iszlám Állam elleni harcban gyakorlatilag patthelyzet alakult ki Irakban és Szíriában egyaránt, a koalíció több mint egy éve tartó bombázása, valamint annak dacára, hogy szeptember végén az orosz katonai szerepvállalás új dimenziót nyitott meg a konfliktusban. Irak második legnagyobb városa, Moszul szintén továbbra is az IÁ fegyvereseinek kezén van.