Katonákkal erősítik a rendőrséget Izraelben

Palesztinok követ dobálnak izraeli katonákra
Palesztin férfiak parittyával hajítanak követ az izraeli biztonsági erők tagjai felé - állandósultak Izraelben az összecsapások
Vágólapra másolva!
Kemény biztonsági intézkedéseket jelentett be Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő az erőszak megfékezésére.
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg több száz katonát vezényelt a városokba, hogy segítsenek a rendőrségnek a tömegközlekedési eszközök védelmében és az erőszak megfékezésében.

A katonák nem harcoló alakulatok tagjai, ott lesznek a városközpontokban, hogy erősítsék az emberek biztonságérzetét – számolt be a Jediot Ahronót internetes kiadása.

Emellett erősítést küldtek az Izraelt Ciszjordániától elválasztó zöld vonalra is.

Egy palesztin tüntető ruhája is felgyulladt, miután Molotov-koktélt dobott az izraeli biztonsági erők tagjai felé a ciszjordániai Hebronban Forrás: MTI/EPA/Abed Al-Haslamun

Megfékezni az erőszakot

A rendőrség a lap jelentése szerint szerda reggel megkezdte ellenőrzőpontok felállítását is Kelet-Jeruzsálem arab negyedeiben, és az egyiket – ahonnan a keddi merényletek elkövetői származnak – teljesen le is zárták.

Az egyik keddi merényletről egyébként egy biztonsági kamera felvételt is készített, amelyet a Jerusalem Post oszott meg internetes oldalán.

Felmerült az is, hogy kijárási tilalmat vezetnek be a városrészben, valamint az is, hogy megkönnyítik a fegyverviselési engedélyek kiadását.

A ciszjordániai zsidó telepek vezetői saját hatáskörben megtiltották a palesztin munkások belépését a településekre.

Kedden egy palesztin az autójával hajtott egy buszmegállóba Forrás: MTI/EPA/Az izraeli kormány sajt/Amosz Ben Gersom

Nem adnak építési engedélyt

Akit terroristának minősítenek, annak nemcsak lerombolják a házát, mint eddig, hanem építési engedélyt sem adnak ki többet arra a telekre; a tulajdonukat elkobozzák, izraeli lakhatási engedélyüket pedig visszavonják.

Az intézkedésekről az izraeli biztonsági kabinet hozott döntést szerdára virradóra azzal a céllal, hogy megfékezze az erőszakot. Az elmúlt két hétben hét izraeli és 30 palesztin, köztük gyerekek haltak meg – emlékeztetett a Reuters.

Netanjahu felszólította Mahmúd Abbász palesztin elnököt, hogy gondoskodjon „a gyűlölet további szításának megakadályozásáról”, mert ellenkező esetben őt is felelősség fogja terhelni a helyzet súlyosbodásáért.

Palesztinok parittyával támadják az izraeli biztonsági erőket Forrás: MTI/EPA/Abed Al-Haslamun