Horvátország módosítana a migránsfolyosón

Migrants and refugees cross the Croatian-Hungarian border in the village of Baranjsko Petrovo Selo, near the North-Eastern Croatian town of Beli Manastir, on October 4, 2015. Official sources, in Croatia, claim that more than 90,000 migrants have passed t
Senkit nem tartóztatnak
Vágólapra másolva!
A migránsok számára kialakított folyosó Magyarország felé továbbra is rendben működik, azon híresztelések ellenére, hogy Magyarország lezárhatja Horvátországgal közös határát – jelentette ki Ranko Ostojic horvát belügyminiszter hétfőn újságíróknak nyilatkozva Opatovacon.
Vágólapra másolva!

Ranko Ostojic a hét végén többször is elmondta: amennyiben Magyarország a jövőben nem engedi be a migránsokat a területére, Szlovénia felé irányítják őket. Erről "operatív szinten" már megállapodás született a szlovénekkel – mondta. A horvát média a hét végén arról számolt be, hogy Magyarország vasárnap lezárja Horvátországgal közös határát, és erre az esetre több forgatókönyvet is felvázoltak.

Senkit nem tartóztatnak Forrás: AFP/Elvis Barukcic

Lehet köztük potenciális terrorista

Újságírói kérdésre, hogy azok az illegális bevándorlók, akik átlépik a szerb–horvát határt, átesnek-e valamilyen biztonsági ellenőrzésen, Ostojic azt válaszolta: a határátlépéskor és az ideiglenes befogadóállomáson is vizsgálják a migránsokat. "Lehet köztük potenciális terrorista, az viszont, hogy valamit hozna magával, és ezt bevinné a tábor területére, teljesen kizárt" – hangsúlyozta.

115 ezer ember ment át az országon

A belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, azaz a szerb–magyar zöldhatár lezárása óta 115 ezer illegális bevándorló lépte át a szerb–horvát határt. Horvátország területére – a kelet-szlavóniai Babska és Tovarnik körzetébe – vasárnap 5065 migráns érkezett, akiket rövid időn belül vonattal és buszokkal elszállítottak a magyar határra. Vasárnap éjféltől hétfő reggel 9 óráig 2466 migráns lépte át a szerb–horvát határt, 10 órakor az opatovaci sátortáborban már csak mindössze 300 fő tartózkodott.