Blinken: Oroszország nem győzhet Szíriában

ASZAD, Bassár el-; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2015. október 21. 2015. október 21-én közreadott képen Bassár el-Aszad szíriai államfőt (b) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnök a moszkvai Kremlben október 20-án. Aszad munkalátogatásra érkezett az orosz fővárosba, ahol a szíriai helyzetről és az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet elleni hadműveletekről tárgyalt Putyinnal. (MTI/EPA/Pool/Ria Novosztyi/Kreml/Alekszej Druzsinyin)
Vágólapra másolva!
Oroszország nem győzhet Szíriában, legfeljebb megmentheti Bassár el-Aszadot a kudarctól. Az elnökhöz hű erőket támogató orosz akciók csekély eredménnyel jártak ahhoz képest, amilyen hevességgel vitték véghez a légicsapásokat - fejtette ki szerdán a France24 francia hírtelevíziónak adott interjújában Anthony Blinken.
Vágólapra másolva!

Az amerikai külügyminiszter-helyettes úgy vélekedett: Oroszország szíriai beavatkozása nem járt túl jó eredményekkel. "Ők nem győzhetnek Szíriában, talán megelőzhetik, hogy Bassár el-Aszad elnök veszítsen, de nem lesznek képesek győzni" - mondta az amerikai politikus.

Hozzátette ugyanakkor:

Oroszországnak már van indítéka és befolyása, hogy rábírja Aszadot és rezsimjét egy politikai átmenet elfogadására.

Általános egyetértés van, hogy Szíriában nem lehetséges semmiféle katonai megoldás, s ezt az oroszok is egyre inkább elismerik - mondta Blinken.

Aszadnak távoznia kell

Úgy látta: Moszkva nem engedheti meg magának, hogy elidegenítse az egész szunnita muzulmán világot. Az amerikai külügyminiszter-helyettes szerint most már egyértelmű, hogy (a síita) Irán részese lesz a Szíria jövőjéről folytatott párbeszédnek.

Bassár el-Aszad szíriai államfőt fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnök a moszkvai Kremlben október 20-án Forrás: MTI/EPA/RIA NOVOSTI/POOL/Alekszej Druzsinyin

Arra a kérdésre, miszerint Asszad eltávolítása a hatalomból előfeltétele-e bármifajta előrelépésnek, Blinken azt felelte:

Moszkvai közlések szerint az orosz harci gépek több mint 800 terrorista célpontot semmisítettek meg Szíriában a légi csapások szeptember 30-i megkezdése óta. Az oroszok állították, hogy ez a hadművelet-sorozat az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen irányul, de Washington szerint ezeknek az akcióknak a mérsékelt lázadók is a célpontjai.