Németh Zsolt: Magyarország nincs veszélyben

Németh Zsolt
Németh Zsolt az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke
Vágólapra másolva!
Nincs közvetlen veszélyben Magyarország a szíriai és az iraki háborúk miatt - mondta portálunknak Németh Zsolt. A külügyi bizottság elnöke szerint a közel-keleti rendezésben az autonómiáknak központi serepet kell kapniuk. 
Vágólapra másolva!

Magyarországot nem fenyegeti közvetlen veszély a közel-keleti háborúk miatt – mondta az Origo kérdésre Németh Zsolt. A külügyi bizottság fideszes elnöke szerint a jelenlegi helyzetben a legfontosabb, hogy

a térségben zajló háborúkat katonai és politikai lépésekkel fel kell számolni.

Ez többek között azért is fontos, mert így megszűnne a jelenlegi menekültválság egyik kiváltó oka is.

Hosszú táv

Németh Zsolt elmondta, a háború megszüntetése katonai megoldások nélkül elképzelhetetlen. Éppen ezért örömtelinek nevezte az amerikai-orosz együttműködést a szíriai cselekményekben, mivel ha nem siker közös nevezőket találni, az csak szaporíthatja a problémákat.

Németh Zsolt: Katonai megoldásra is szükség van Fotó: Bielik István - Origo

A külügyi bizottság elnöke szólt arról is, hogy hosszú távú politikai megoldást kell találni a térség helyzetének rendezésében. Ez a nagyhatalmak és a térségbeli országok részvétele nélkül elképzelhetetlen, ezért nem volt helyes, hogy a hétvégi bécsi egyeztetésekre nem hívták meg Iránt.

Aszad jövője nem fontos

Magyarország számára

nem Aszad jövője a kérdés hanem, hogy békés viszonyok jöjjenek létre

a válságos régiókban – mondta Német Zsolt. Úgy látja, az autonómiák valamilyen szintű érvényesülése nélkül nem lehet stabil állapotokat létrehozni Szíriában és Irakban a nemzetiségi és a vallási sokszínűség miatt.

Németh Zsolt elmondta, katasztrofális humanitárius válság alakult ki az érintett országokban, aminek a kezelésében elsőrendű szerepe lehet az Európai Uniónak. Míg az EU a katonai kérdésekben a nagyhatalmak mögött van, addig humanitárius téren sokkal többet tehet, és ezt ki is kell használni a következő időszakban.