Bécs történelmi választásra készül

Egyre erősebb a Szabadságpárt
Vágólapra másolva!
Jelenleg fej-fej mellett áll a bécsi önkormányzati választás két fő ellenfele, a várost 21 éve irányító Michael Haupl szociáldemokrata és Heinz-Christian Strache szélsőjobboldali jelölt. Az eredmény – bármelyikük nyer – messze túlmutat Bécsen, sőt talán Ausztrián is.
Vágólapra másolva!

A legutóbbi közvéleménykutatások néhány százalékos szociáldemokrata előnyt mértek, ám az elemzők bizonytalanok, hogy a rejtőzködő – a kutatásokban nem megnyilvánuló vagy nem a valós szavazási szándékot elmondó – választók aránya mekkora lehet. A választás tétje óriási. Nem csupán arról van szó, hogy a várost hetven éve irányító és Bécsből modern európai, nyitott nagyvárost formáló szociáldemokraták elveszíthetik a város irányításának lehetőségét, hanem arról is, hogy a kormányzati ambíciókat dédelgető, szélsőjobboldali Szabadságpárt és annak vezetője, Heinz-Christian Strache megszerzi-e a választók többségének bizalmát és ezzel átlépi a politikai elfogadottság régóta megcélzott kapuját.

Heinz-Christian Strache Forrás: AFP/Patrick Domingo

Kimondja, amit sokan gondolnak

Az elmúlt hetekben-hónapokban a Szabadságpárt, elsősorban a menekültügy következtében, folyamatosan tört előre. A legutóbbi felső-ausztriai választásokon – szavazóinak számát megduplázva – a második legnagyobb párttá vált, míg a teljesen reménytelen bécsi helyzetből hónapok alatt előbb esélyes kihívóvá, majd győzelmi esélyű jelöltté vált. Miközben Ausztria többsége elutasítja a menekültekkel határozottabb és bezárkozóbb magatartást, egyre növekszik azok száma, akik szerint Strache – éppen úgy, mint Orbán Viktor – csupán kimondja mindazt, amit sokan gondolnak és tennének, ám nem merik nyilvánosan képviselni.

Egyre erősebb a Szabadságpárt Forrás: AFP/Patrick Domingo

Semmi sem marad a régiben

A szociáldemokrata győzelem sem jelentené, hogy minden marad a régiben, különösen akkor, ha közben a Szabadságpárt válna a közgyűlés legnagyobb pártjává. Az eseményeket aggodalommal figyelheti Werner Faymann szociáldemokrata kancellár is, hiszen pártjában sokan egy bécsi vereséget elsősorban neki és az országos politikai hatásnak tulajdonítanának, hiszen Bécs polgárai alapvetően elégedettek mindazzal, amit Haupl polgármesterként tesz. Így tehát a döntés valójában nem az önkormányzatról, hanem politikáról és ideológiáról szól – arról, hogy Bécsben többségbe kerülnek-e azok, akik változtatni akarnak a jelenlegi politikán és határozott üzenetet küldenének Faymann kancellárnak és a kormányzó baloldali-konzervatív koalíciónak.

Michael Haupl és Werner Faymann Forrás: AFP/AA/Hasan Tosun

A zöldek lehetnek a vesztesek

A választások nagy vesztese a Zöld Párt lehet. Vezetője, a bécsi zöld alpolgármester-asszony szimpatikus és agilis, eredményeik önmagukért beszélnek, mégis az utolsó mozgósítás elsősorban arról szól, hogy Haupl vagy Strache, így sok zöld szavazó dönthet úgy az utolsó pillanatban, hogy inkább a szociáldemokratákra szavaz, ezzel megakadályozva Strache győzelmét.

Üzenet Európa felé

Strache győzelme erős üzenet lenne nem csupán az osztrák politikai elit, hanem Európa felé is: Európa egyik legprogresszívebb és legélhetőbb városában is többségbe kerülnének azok a hangok, akik elégedetlenek a jelenlegi kaotikus, ám – elsősorban menekültügyben – megengedő európai politikával. Vagyis lehet, hogy Merkelt és a jelenlegi európai vezetést nem Brüsszel, hanem Bécs buktathatja meg. Vasárnap este okosabbak leszünk.