Palesztinok felgyújtották József sírját

Nablus
A Palestinian protester youth helps another put on a scarf during clashes at the Israeli Hawara checkpoint near the West Bank city of Nablus October 12, 2015. Four Israelis and 25 Palestinians have died in 13 days of bloodshed fueled in part by Muslim anger over increasing Jewish access to the al-Aqsa mosque compound in Jerusalem. Violence has spread from the holy city and the Israeli-occupied West Bank to Israel's interior and Hamas-ruled Gaza. (Photo by Ahmad Talat/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Palesztin tömeg péntekre virradó éjjel felgyújtotta József sírját a ciszjordániai Nábluszban. Az izraeli biztonsági erők arra készülnek, hogy komoly összecsapások lehetnek több városban is a pénteki ima után.
Vágólapra másolva!

Palesztin tömeg tüntetett és Molotov-koktélokat dobált csütörtök éjszaka Nábluszban. Felgyújtották József sírját, majd kitűztek egy palesztin zászlót.

A palesztin biztonsági erők elkergették a gyújtogatókat, és eloltották a tüzet – számolt be a Jediot Ahronót internetes kiadása.

Palesztin szélsőségesek az elmúlt években több ízben is megrongálták a szent helyet – emlékeztetett az MTI.

Izraeli határőrök egy Nábluszhoz közeli ellenőrzőpontnál Forrás: AFP/Jaafar Ashtiyeh

Készülnek a „harag napjára”

Az izraeli biztonsági erők készülnek a „harag napjára” – ezt a Hamász hirdette meg az elmúlt hónapban minden péntekre, a nagyima napjára.

Ma azonban várhatón más palesztin frakciók is csatlakoznak majd az összecsapásokhoz a biztonsági erőkkel Rámalláhban, Betlehemben, Nábluszban, Hebronban és Kelet-Jeruzsálemben.

A Jediot Ahronót beszámolója szerint a Gázai övezetben is lesznek gyűlések az ima után, valamint este is.

Mindkét fél készül a "harag napjára" Forrás: NurPhoto/Ahmad Talat

Erősítés a gázai kerítésnél

Az izraeli hadsereg a feszültség miatt készültségben van, és külön erősítést küldtek a Gázát Izraeltől elválasztó kerítéshez, ahol a múlt héten több száz palesztin csapott össze a biztonsági erőkkel. Nyolc palesztin életét vesztette.

Azt még nem tudni, hogy a Hamász engedélyezi-e a tüntetőknek, hogy megközelítsék a kerítést.

A pénteki ima után több városban is várhatóak összecsapások Forrás: NurPhoto/Momen Faiz