Pénz helyett utalvány a menedékkérőknek Németországban

TO GO WITH AFP STORY BY MATHILDE RICHTER
(FILES) A photo taken on July 23, 2015 shows a police officer distributing food to refugees at the first registration point for asylum seekers of the German federation police in Passau, Bavaria, southern Germany.
Csomagosztás egy németországi menekültközpontban
Vágólapra másolva!
Természetbeni juttatásokra, illetve utalványokra tervezi cserélni a nyugat-balkáni menedékkérők eddigi készpénzes juttatását a német bevándorlási hivatal. A tervet a parlamenti ellenzéki pártok elutasítják.
Vágólapra másolva!

Németországban költőpénz helyett utalványokat kaphatnak a nyugat-balkáni származású menedékkérők a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal elképzelése szerint.

Másként kezelik őket

Manfred Schmidt, a hivatal elnöke úgy vélte, a nyugat-balkáni menedékkérők ellátásában törekedni kell a természetbeni juttatás elvének következetes érvényesítésére. Hozzátette:

a jog engedi, hogy másként kezeljék a nyugat-balkáni menedékkérőket

és a polgárháború sújtotta Szíriából érkezőket.

Csomagosztás egy németországi menekültközpontban Forrás: AFP/Christof Stache

A törvény szerint ugyanis csökkenteni lehet mindazok juttatásait, akik csak a pénz miatt kérnek menedékjogot - mondta az elnök. Jelezte,

azt kívánják elérni, hogy kevésbé legyen vonzó Németország a gazdasági okból menedékjogot kérőknek.

Megjegyezte, a nyugat-balkáni kérelmezők közül többen az elutasítás után ismét megjelentek, és újabb eljárást kezdeményeztek, "hiszen a három-négy hónap alatt Németországban megszerzett pénzből a hazájukban kilenc-tíz hónapig meg tudnak élni".

A miniszter vetette fel

A hivatal elnöke Thomas de Maiziere belügyminiszter, a konzervatív CDU politikusának korábbi bejelentését konkretizálta, miszerint felülvizsgálják a menedékkérőknek járó juttatásokat, és megvizsgálják, hogy miként lehet alakítani a természetbeni juttatások és pénzbeli támogatás arányát.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter (jobboldalt) egy luxembourgi tanácskozáson Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

A menedékkérőket az eljárás első szakaszában a tartományi központi befogadóállomásokon helyezik el, ahol

szállást és ellátást is kapnak, valamint költőpénzt, egy egyedülálló menedékkérő esetében havonta 143 eurót.

Amikor viszont a központi állomásról önkormányzati fenntartású szállásra kerülnek, már önállóan gondoskodnak a létminimum fenntartásához szükséges beszerzésekről egy nagyobb költségkeret révén. Ezen a ponton váltanák fel a tervek szerint utalványokkal a készpénzt.

Nem osztatlan a siker

A készpénzjuttatás csökkentését elutasítják a parlamenti ellenzéki pártok és a CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) is.

- mondta Burkhard Lischka, az SPD szóvivője.

Illegális bevándorlóknak állít össze tábori ágyakat egy német segélyszervezet Forrás: MTI/EPA/DPA/Axel Heimken

A kormányzat erre is törekszik, és egy sor további intézkedéssel igyekszik csökkenteni a Nyugat-Balkán Európai Unión kívüli térségéből - Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Macedónia, Montenegró és Szerbia - érkezők számát a menedékkérők körében.

Szó van arról is, hogy Bosznia-Hercegovina, Macedónia és Szerbia után a

másik három nyugat-balkáni államot is átsorolhatnak a biztonságos származási országok közé.

Így különösebb vizsgálat nélkül elutasíthatják a kérelmet, és Németország elhagyására kötelezhetik a kérelmezőt.