Kevesebb költőpénzt kapnának a menekültek

TO GO WITH AFP STORY BY MATHILDE RICHTER
(FILES) A photo taken on July 23, 2015 shows a police officer distributing food to refugees at the first registration point for asylum seekers of the German federation police in Passau, Bavaria, southern Germany.
Csomagosztás egy németországi menekültközpontban
Vágólapra másolva!
Németországban felülvizsgálják a menedékkérőknek járó juttatásokat - jelentette be a belügyminiszter. Thomas de Maizière a ZDF országos közszolgálati televízió csütörtök késő esti hírműsorában azt mondta, uniós kollégáitól rendre azt hallja, hogy az EU-ba igyekvő menedékkérők azért akarnak éppen Németországban menedékjogot kérni, és nem például Franciaországban vagy Hollandiában, mert nagyon magas a németországi ellátás színvonala.
Vágólapra másolva!

Meg kell indítani a diskurzust az emberi méltóság és az ellátás európai szabványairól, Németországban pedig felül kell vizsgálni a juttatások rendszerét - mondta a német belügyminiszter. Jelenleg a menedékkérők ellátásáról rendelkező törvény alapján egy németországi menedékkérő juttatásai elérik egy koszovói vagy albániai rendőr jövedelmét.

Ránéznek a költőpénzre

A juttatásokat nem lehet tetszés szerint csökkenteni, mert az alkotmánybíróság döntései "viszonylag szűk" teret hagynak. Azt viszont meg lehet fontolni, hogy miként alakítható a pénzbeli és a természetbeni juttatások aránya. "Adhatunk több természetbeni juttatást, és alaposan ránézünk majd a költőpénzre" - mondta Thomas de Maizière. A tartományi központi befogadóállomásokon lehet gondoskodni arról, hogy kevesebb készpénzt fizessenek a menedékkérőknek, és ne fizessenek több hónapra előre - tette hozzá a belügyminiszter, megjegyezve, hogy ezek az összegek egyébként is az emberkereskedők zsebébe vándorolnak.

- hangsúlyozta Thomas de Maizière. Szerinte közös európai kihívásról van szó, és akár a személyek szabad mozgásának vívmánya is veszélybe kerülhet, ha az uniós előírásokkal ellentétben nem ott folytatják le a menekültügyi eljárásokat, ahol kellene.

Csomagosztás egy németországi menekültközpontban Forrás: AFP/Christof Stache

Dublin nélkül nincs Schengen

A menekültügyet szabályozó dublini rendszer és a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet működését szabályozó rendszer közötti kapcsolatra rámutatva azt mondta: "Dublin nélkül nem lesz fenntartható Schengen. Mi meg akarjuk őrizni a személyek szabad mozgásának vívmányát, de ezt veszélyeztetik mindazok, akik nem szolidárisak, és nem tartják be az uniós jog előírásait."

Havi 143 euró 300 ezer menekültnek

Németországban az alkotmánybíróság 2012-ben az emberi méltóság alapelvéből levezetett létminimum fogalmára hivatkozva alkotmányellenesnek minősítette a menedékkérők ellátásáról rendelkező törvény egyes rendelkezéseit. A döntés révén az egyedülálló menedékkérők esetében a szabadon felhasználható készpénzjuttatás összege havi 40,90 euróról 143 euróra (mintegy 44 ezer forintnak megfelelő összeg) emelkedett. Németországba az idén eddig 300 ezernél is több menedékkérő érkezett. Sajtóértesülések szerint a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) belső számításai alapján az év végére 600 ezren lehetnek.

Magyarországon 7125 forint a költőpénz

Az Origo nemrég számolt be arról, hogy Magyarországon a menekülttáborban élők naponta háromszor kapnak enni, emellett jogosultak orvosi ellátásra, a gyerekeket iskolába járathatják, illetve havi 7125 forint költőpénz kapnak.