Nyomozás indult a tiencsini robbanás miatt

Tiencsin
Konténerroncsok Tiencsinben
Vágólapra másolva!
Hivatali hatalommal való visszaélés és kötelességszegés gyanúja miatt indítottak nyomozást a szerda éjszaka történt tiencsini robbanás ügyében - jelentette be kínai legfőbb ügyész. Eközben a katasztrófa halálos áldozatainak száma 112-re nőtt.
Vágólapra másolva!

Még mindig keresnek 95 embert, miközben a legfrissebb adatok szerint 112-re nőtt a tiencsini katasztrofális robbanások ismert halálos áldozatainak száma. A legfőbb ügyészség bejelentette, nyomozást indított hivatali hatalommal való visszaélés, kötelességszegés gyanúja miatt.

Nem került elő 85 tűzoltó

Az áldozatok közül eddig 24-et azonosítottak.

A kórházakban 722 embert kezelnek, közülük 58-nak súlyos vagy válságos az állapota.

A hiányzó tűzoltók közül 13-an hivatásosak, 72-en voltak a tiencsini kikötőt üzemeltető Tianjin Port Group vállalatcsoport alkalmazásában.

Konténerroncsok Tiencsinben, a robbanás helyszínén, az ipari területen Forrás: MTI/AP/Ng Han-Kuan

Sajtójelentések szerint a vidéken toborzott, többnyire 20-as éveikben lévő fiatalok, akiket a vállalat szerződtetett, nem voltak gyakorlott és jól képzett tűzoltók. Kínában országos gyakorlat a helyi tüzekhez gyorsan riasztható céges tűzoltóegységek fenntartása.

Még oltanak és kutatnak

A helyszínen továbbra is nagy erőkkel folyik az oltás és a kutatás, vegyvédelmi alakulatok járják be a hatalmas robbanásokkal lerombolt, leégett ipari telep helyszíneit, miközben folyamatosan mérik a mérgező vegyszerek elégése után a levegőbe került gázok mennyiségét és a talaj szennyezettségét.

Légi felvétel egy hatalmas lyukról és a roncsokról Tiencsinben Forrás: MTI/EPA/

A hadsereg vegyvédelmi alakulatai vasárnap megkezdték a több száz tonna rendkívül mérgező nátrium-cianid maradványainak eltakarítását.

A 17 megfigyelőpont közül két helyen észlelték a hidrogén-cianid jelenlétét a levegőben,

de nem az egészségre veszélyes mértékben.

A kritikus területeket 160 különlegesen képzett katona kutatja át, hogy megelőzzék a másodlagos katasztrófát. Vasárnap a helyszínre utazott Li Ko-csiang miniszterelnök, hogy találkozzon a tűzoltókkal, a mentőkkel, és felkeresse a kórházban a sérülteket.