Több száz sérült egy kínai robbanásban

Tiencsin, robbanás
Tiencsin, 2015. augusztus 13. Tűz Tiencsinben 2015. augusztus 13-án, miután az előző éjjel robbanássorozat történt az észak-kínai kikötőváros ipari negyedében. (MTI/EPA)
Vágólapra másolva!
17 halottja és több mint 400 sérültje van egy, az észak-kínai Tiencsin városban szerda éjjel történt nagy erejű robbanássorozatnak. A kikötőváros ipari negyedében egy veszélyes vegyi anyagokkal foglalkozó cég raktára robbant fel fél órával azután, hogy tűz keletkezett bent. A tűz a környező vállalatok telephelyeit is elérve gyorsan tovaterjedt.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb 17 polgári személy és 9 tűzoltó meghalt, több mint 400-an megsérültek az észak-kínai Tiencsin városban nem sokkal szerda éjfél előtt történt nagy erejű robbanássorozatban, 32 sérült állapota válságos, 283-at kórházi megfigyelés alatt tartanak - jelentette a Kínai Központi Televízió (CCTV).

A kikötőváros ipari negyedében egy veszélyes vegyi anyagokkal foglalkozó cég raktára robbant fel fél órával azután, hogy tűz ütött ki a raktárban. A tűz a környező vállalatok telephelyeit is elérve gyorsan tovaterjedt, és eközben hangos, látványos, helyenként tűzijátékra emlékeztető detonációkat idézett elő, amely során narancsszínű, gigantikus tűzgolyók keletkeztek.

A két legnagyobb robbanást az országos földrengéstani intézet műszerei is rögzítették, az első 3 tonna TNT robbanóanyagnak megfelelő hatást fejtett ki, míg a második 21 tonna TNT hatásával volt egyenértékű.

A robbanások okozta lökéshullámokat kilométerekkel arrébb is lehetett érezni, épületek remegtek meg, ablakok törtek be, épületek falai repedeztek meg, egy külvárosi HÉV-állomás forgóajtói is összetörtek, a teteje részben beszakadt.

Gyorsan terjedtek a lángok Forrás: MTI/EPA

Az online média fényképein és a televízióban bemutatott képsorokon jól látszik, hogy az eget nagy területen sötét füstfelhők borították be. Helyi idő szerint csütörtökön hajnali 3 órakor még mindig kisebb tüzeket lehetett látni és robbanásokat hallani a távolból.

A taxisok is mentettek

A beszámolók szerint amint a lángokat sikerült megfékezni, taxisofőrök és magánszemélyek is segítették a sérültek kórházba juttatását, néhány hotel szállást biztosított a lakhelyüket elhagyni kényszerülő környékbeli polgároknak.

A mentés nagy erőkkel folytatódik.


A veszélyes vegyi anyagok és konténerek kikötői raktározásával, elosztásával és szállításával foglalkozó tiencsini Zsujhaj Logistics nemzetközi logisztikai vállalatot 2011-ben alapították. Honlapjuk szerint évi egymillió tonna árut kezelnek, bevételük meghaladja a 30 millió jüant (1,3 milliárd forint). A cég központjában két, veszélyes anyagok tárolására szolgáló raktár volt.

Nyomozás indult

A kínai elnök és a kormányfő csütörtökön az emberéletek megmentését, a sérültek ellátását sürgette, felszólítottak a tűz okának kiderítésére, a rend fenntartására, a mentők biztonságának szavatolására, továbbá utasítást adtak a veszélyes anyagok tárolási körülményeinek általános ellenőrzésére.

Kiköltöztetették a lakókat Forrás: MTI/EPA/FEATURECHINA/Hu Ko-No

A katasztrófahelyzet kezelésére munkacsoport alakult a kínai közbiztonsági tárca miniszterének vezetésével, Li Ko-csiang miniszterelnök pedig alapos nyomozást és a nyilvánosság megfelelő tájékoztatását ígérte.