Gyorssegélyt kaphat hazánk a migráció kezelésére

macedónia menekültek migránsok görög határ
Migrants wait to cross the Macedonian-Greek border near the town of Gevgelija, on August 20, 2015. Macedonian special police forces arrived this morning and blocked the illegal border crossing between Macedonia and Greece."Government of Macedonia has declared the state of emergency in the region of country's southern and northern border and in accordance with the law to open a possibility for appropriate engagement of the army of Macedonia,”official said.AFP PHOTO / ROBERT ATANASOVSKI
Vágólapra másolva!
Hazánk 2020-ig 85 millió eurót kaphat a migrációs válság kezelésére. Ezen felül az Európai Bizottság gyorsított eljárásban további nyolc millió eurót ítélhet oda Magyarországnak erre a célra.
Vágólapra másolva!

Gyorsított eljárásban, a lehető legrövidebb idő alatt dönt az Európai Bizottság arról a magyar kérésről, hogy Brüsszel nyújtson rendkívüli segítséget Magyarországnak a migrációs válság kezeléséhez - közölte kedden a testület illetékes szóvivője.

Natasha Bertaud elmondta, hogy

a 8 millió eurós sürgősségi segítséget viszont ezen a kereten felül kell érteni.

Magyarország könnyedén frontállammá válhat - vélekedett Bertaud, kitérve arra, hogy

Brüsszel egyelőre csak pénzügyi segítséget nyújt ezen a téren Magyarországnak,

és a magyar hatóságok egyelőre nem is kértek más segítséget, így úgynevezett "hot spot" felállítását sem.

Migránsok a görög-macedón határon Forrás: AFP/Robert Atanasovski

Ezek létrehozásáról az uniós állam-, illetve kormányfők tanácskozása döntött. A létesítményekben uniós szakemberek dolgoznak, céljuk pedig annak gyors megállapítása, hogy az érkező emberek közül ki jogosult arra, hogy menekültstátust kaphasson és ki nem.

Hot spotok Olaszországba és Görögországba

Ilyen hot spotokat a két frontországnak nevezett tagállamban állítanak fel az uniós hatóságok, Olaszországban és Görögországban. A magyar álláspont szerint

Magyarország azért nem számít frontországnak, mert azok akik dél felől átlépik a határt, minden valószínűség szerint nem Magyarországon lépnek először az unió területére.

Natasha Bertaud arra is kitért, hogy Brüsszel kész segíteni, a hot spotok felállítása pedig viszonylag rövid idő alatt kivitelezhető; Olaszországban már működik, és hamarosan Görögországban is dolgozni kezd egy ilyen uniós létesítmény.

A bizottság szóvivője arról is említést tett, hogy a brüsszeli testület három tagja is részt vesz majd a nyugat-balkáni migrációs helyzet kezelésével foglalkozó konferencián.