Orbán Viktor elérte Brüsszelben, amit akart

Orbán Viktor Brüsszel, 2015. június 25.
Az Európai Néppárt által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a konzervatív Európai Néppárt, az EPP csúcsértekezletén, amelyet az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója előtt tartanak 2015. június 25-én. (M
Brüsszel, 2015. június 25. Az Európai Néppárt által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a konzervatív Európai Néppárt, az EPP csúcsértekezletén, amelyet az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója előtt tartanak 2015. június 25-én. (MTI/Európai Néppárt)
Vágólapra másolva!
Eltörlik a kötelező kvóta ötletét, önkéntes alapon fogadnak be 60 ezer menekültet az EU tagállamai. Orbán Viktor – bolgár kollégájával együtt – azt kérte a brüsszeli csúcstalálkozón, hogy országaikat vegyék különleges elbírálás alá, ezt pedig az EU figyelembe fogja venni. Még az is elképzelhető tehát, hogy Magyarországra egyetlen menekültet sem küldenek.
Vágólapra másolva!

Ritkán van olyan maratoni EU-csúcstalálkozó, mint amilyen csütörtök éjjel volt Brüsszelben. Donald Tusk, az Európai Tanács és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke nem sokkal péntek hajnali három előtt kezdték el közös sajtótájékoztatójukat. Juncker még panaszkodott is.
„Ez a munkamódszer elfogadhatatlan. Ha fáradt vagy, akkor nem tudsz gondolkozni" – kezdte beszédét a politikus.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Hatvanezer migráns érkezik

Ennél azonban sokkal fontosabb volt, hogy az uniós országok állam- és kormányfői megállapodtak:

40 ezer migránst áthelyeznek, 20 ezret pedig áttelepítenek az unió területére a következő két évben.

A tagállamok belügyminiszterei júliusig dolgozzák ki a terv részleteit. (A két fogalom nem egyezik: az áthelyezés azokra vonatkozik, akik már az EU területén belül vannak, főleg Olaszországban és Görögországban, az áttelepítést pedig az EU-n kívüli menekülttáborokban élőkre alkalmazzák.)
„Hatvanezer ember megsegítése szerény cél” – fogalmazott Juncker.

Önkéntes lesz, nekünk még az sem

Az áttelepítés és az áthelyezés önkéntes lesz, és még az is elképzelhető, hogy Magyarország kimarad belőle. Donald Tusk úgy fogalmazott: a csúcstalálkozón hazánk és Bulgária azt kérte, vegyék őket különleges elbírálás alá, és ezt az EU hajlandó lesz figyelembe venni. Az Európai Bizottság elnöke már a sajtótájékoztató elején kiemelte:

tisztában vannak azzal, hogy idén Magyarországon regisztrálták a legtöbb menekültkérelmet, többet, mint Görögországban vagy Olaszországban.

Tudják, hogy hozzánk jön a legtöbb menekült Forrás: AFP/Csaba Segesvari

Az már valószínű tehát, hogy Magyarországnak nem kell befogadnia menekülteket, az azonban még nem világos, hogy esetleg az áthelyezési program keretében tőlünk vihetnének-e el menedékkérőket más EU-tagországokba. A csúcstalálkozó kezdete előtt a bizottság tisztségviselői úgy fogalmaztak:

hazánknak csak kérnie kell, és kap segítséget.

Orbán Viktor, úgy tűnik, részben elérte, amit akart. A magyar kormányfő ugyanis már a csúcstalálkozó előtt kijelentette, határozottan elvetetik a kvótarendszer bevezetését.

Orbán Viktor elérte, amit akart Forrás: MTI/Európai Néppárt/Stephanie Lecocq

Nem vagyunk agyatlanok

A miniszterelnök szerint nem kérdés, hogy meg kell védeni a határainkat, akár európai összefogással, akár önállóan, különben nem tudjuk lelassítani majd az áradatot.

– fogalmazott. Orbán Viktor szerint a menekülteket keresztényi irgalommal kell fogadni, de meg kell óvni Magyarországot azoktól, akik a „gazdasági megélhetés” miatt jönnek hozzánk.

Segítenek, csak kérni kell

Az Európai Unió tisztségviselői eddig sem értették a magyar álláspontot, pedig az egyeztetések már folynak Magyarország és az EU között egy ideje. Az Origónak nyilatkozó brüsszeli források szerint ugyanakkor a dublini egyezmény felfüggesztésének meglebegtetése őket is teljesen meglepte.
A névtelenül nyilatkozó brüsszeli diplomata kiemelte, hogy az Európai Bizottság tud segíteni, de ehhez az a legfontosabb, hogy tudják, milyen problémákkal néz szembe Magyarország.

Menekült kisgyerekek a magyar–szerb határon Fotó: Bielik István - Origo

Éles kritika Orbánnak

Üzent a magyar kormányfőnek Martin Schulz is, ő azonban egyáltalán nem burkoltan. Az Európai Parlament elnöke még a munkavacsora előtt találkozott az EU 28 állam- és kormányfőjével, és tájékoztatta őket a szervezet álláspontjáról.

– mondta beszédében Schulz.

Az EP-elnök szerint a felelősség azt jelenti, hogy minden tagállam betartja a közös szabályokat, és nem tesz egyoldalú lépéseket. Bent, az állam- és kormányfők társaságában

Schulz a kötelező menekültkvóták mellett szállt síkra,

mondván, hogy az önkéntes és kormányközi megoldások korábban nem váltak be.