Orbán Viktor szerint nyugtával kell dicsérni a napot

EU csúcstalálkozó, Brüsszel
Brüsszel, 2015. június 25. Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozik az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójára érkezőben a tanácskozás első napján, 2015. június 25-én. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Vágólapra másolva!
Ami a szövegben benne van, az a magyar emberek érdekét védi és szolgálja – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a péntek hajnali uniós menekültügyi megállapodásról.
Vágólapra másolva!

A migráció kérdésében a EU-tagállamok vezetői között született megállapodás kérdésében „nyugtával kell dicsérni a napot” – válaszolta Orbán Viktor pénteken Brüsszelben arra a kérdésre, hogy elégedett-e a hajnalban kötött egyezséggel.

Orbán Viktor szerint még hátra van a szövegezés Forrás: MTI/Európai Néppárt/Stephanie Lecocq

A kormányfő magyar újságíróknak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a végső szövegezés még hátra van, és „az a kérdés, hogy mindenki ugyanúgy emlékszik-e”.

60 ezer menekültet osztanak szét

Az Európai Unió állam- illetve kormányfői abban állapodtak meg, hogy

a tagállamok két év alatt összesen 60 ezer menekültet osztanak szét egymás között,

önkéntes alapon, kétharmadukat az Olaszországba és Görögországba érkezettek közül, 20 ezret pedig polgárháborús konfliktusok elől menekülők soraiból fogadnak be az Európai Unión kívülről. Magyarország és Bulgária viszont külön elbírálás alá esik.

Önkéntes alapon oszthatják szét a menekülteket az uniós tagállamok Forrás: AFP/Csaba Segesvari

„Ami a szövegben benne van, az a magyar emberek érdekét védi és szolgálja” – fogalmazott a miniszterelnök.

Maratoni csúcs

Mint arról az Origo tudósítója is beszámolt, ritkán van olyan maratoni EU-csúcstalálkozó, mint amilyen csütörtök éjjel volt Brüsszelben. Donald Tusk, az Európai Tanács és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke nem sokkal péntek hajnali három előtt kezdték el közös sajtótájékoztatójukat. Juncker még panaszkodott is. Ez a munkamódszer elfogadhatatlan.

Ha fáradt vagy, akkor nem tudsz gondolkozni.