Vágólapra másolva!
A második világháború egyik legnagyobb német bűnének nevezte a szovjet hadifoglyokkal való bánásmódot, és a több millió áldozat emlékének ápolására szólított fel a német államfő szerdán a szövetségeseknek az európai hadszíntéren aratott győzelme 70. évfordulója alkalmából mondott beszédében.
Vágólapra másolva!

Milliók vesztek el

Joachim Gauck az egyik legnagyobb egykori hadifogolytábor, a Bielefeld közelében fekvő Stalag 326 Senne területén kialakított emlékhelyen elmondta: a háború utáni német társadalom eddig nem emlékezett meg méltó módon a meggyilkolt, halálra dolgoztatott és a védelem és ellátás hiányában éhen halt vagy betegségekben meghalt szovjet hadifoglyok millióiról. Sorsuk "máig árnyékban van az emlékezetünkben", holott a nácizmus egyik legsúlyosabb bűncselekményéről van szó - mondta a német államfő. A német hadsereg, a Wehrmacht fogságába esett mintegy 5,3 millió szovjet hadifogoly "jóval több mint fele" meghalt - hangsúlyozta Gauck.

Joachim Gauck szerint ez a nácizmus egyik legsúlyosabb bűncselekménye Forrás: MTI/EPA/Wolfgang Kumm

A kommunista nem bajtárs

Adolf Hitler a háború elején elutasította azt a szovjet javaslatot, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt égisze alatt kössenek megállapodást a hadifoglyokkal való bánásmódról, és a Wehrmacht Hitler parancsát teljesítve kegyetlenkedett a megszállt keleti országokban, különösen a Szovjetunióban - mondta Gauck. Idézte Franz Halder vezérkari főnök egy 1941 májusában kelt feljegyzését, amely szerint a Vörös Hadsereg katonáival szemben szakítani kell a frontvonalon átívelő bajtársiasság elvével. "A kommunista a csata előtt és a csata után sem bajtárs" - idézte a német államfő a vezérkari főnök szavait.