Dróntámadás végzett a Charlie Hebdo merénylet szervezőjével

Vágólapra másolva!
Egy pilóta nélküli amerikai repülőgéppel végrehajtott támadás végzett Jemenben Nászir al-Anzival, az Arab-félszigeti al-Kaida magas rangú vezetőjével.
Vágólapra másolva!

Nászir al-Anzi vállalta magára a szélsőséges iszlamista hálózat nevében a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap munkatársai elleni januári vérengzést.

Vállalta a merényletet

A hálózat katonai stratégájaként ismert Anzit több videón is lehetett látni. Az egyik – január 14-én közzétett – felvételen azt állította, hogy az ő csoportja hajtotta végre a Kouachi-fivérek közreműködésével a Mohamed prófétáról karikatúrát közlő párizsi újság szerkesztőségét megtizedelő merényletet.

Egy másik videofelvételen 2014 decemberében azzal vádolta meg Barack Obama amerikai elnököt, hogy ő a felelős Luke Somers amerikai és Pierre Korkie dél-afrikai túsz haláláért. A két férfi akkor halt meg, amikor egy amerikai kommandó megpróbálta kiszabadítani őket az szervezet fogságából. Anzi fenyegetett a jemeni fővárosban, Szanaában elrabolt amerikai kivégzésével is.

Sajtóértesülések szerint Anzival Mukallában végeztek áprilisban, a támadás során a fia és hat másik fegyveres is meghalt.

Börtönben is ült

Életrajza szerint Anzi 1975-ben született Taizzban, részt vett a boszniai háborúban, majd visszatért Jemenbe. Ezt követően Kasmírban és Afganisztánban is járt. Találkozott az azóta megölt Oszama bin Ladennel, az al-Kaida vezetőjével is, aki az adminisztratív ügyek intézésével bízta meg őt, majd járt a terrorhálózat kiképző táboraiban. Jemenben fél évet börtönben ült, majd 2011-ben ismét csatlakozott a terrorszervezethez.