Fegyveresek támadtak a francia szatirikus hetilap szerkesztőségére

charlie hebdo lövöldözés
Firefighters carry an injured man on a stretcher in front of the offices of the French satirical newspaper Charlie Hebdo in Paris on January 7, 2015, after armed gunmen stormed the offices leaving at least one dead according to a police source and "six seriously injured" police officers according to City Hall. AFP PHOTO / PHILIPPE DUPEYRAT
Vágólapra másolva!
Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter szerint három fegyveres tört be a Charlie Hebdo párizsi szerkesztőségébe, és legalább 12 embert, köztük két rendőrt megöltek. A tettesek elmenekültek a helyszínről, ahová ellátogatott az államfő, a miniszterelnök és a belügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Szemtanúk beszámolói szerint a kapucnis gyilkosok Kalasnyikovokból nyitottak tüzet. A legfrissebb információk szerint az áldozatok közül kettő rendőr. Tíz - más információk szerint húsz - ember megsebesült, közülük legalább négynek az állapota kritikus.

A földön fekvő, feltehetőleg sebesült rendőrt hidegvérrel lőtte le az egyik fegyveres, erről videofelvétel is készült. A videót itt tudja megnézni.

Egy szemtanú videofelvételéből kivágott képkockán látható két fegyveres, és a menekülésük közben megölt egyik francia rendőrjárőr Forrás: Ismeretlen Szemtanú

Az áldozatok között van négy neves francia karikaturista, Cabu, Charb, Tignous és Wolinski. Charb - Stéphane Charbonnier fejére egyébként 2013-ban vérdíjat tűzött ki az al-Kaida.

A lap egyik túlélő munkatársa azt állította, hogy a fegyveresek is al-kaidásnak vallották magukat.

Richard Malka, a lap jogásza elmondta, hogy a szerkesztőség a Mohamed-karikatúra megjelenése óta, egészen a mai napig rendőri védelem alatt állt, akárcsak maga Charb. A Mohamed-karikatúrát 2011-ben közölték.

Az AFP francia hírügynökség az utóbbi negyven év legvéresebb franciaországi terrortámadásának minősítette a történteket.

Menekülés közben járókelőket is elütöttek Forrás: AFP/Martin Bureau

Valóságos kivégzés

A közösségi oldalakon olvasható beszámolók szerint a tettesek szép nyugodtan sétáltak fel a második emeleti szerkesztőségbe, és egyenesen kivégezték az újságírókat.

A Le Monde úgy tudja, hogy a tettesek akcentus nélkül beszéltek franciául, és azt kiabálták: "Bosszút álltunk a prófétáért!"

A helyszínről egy fekete Citroennel menekültek el, közben tűzpárbajba keveredtek a rendőrökkel.

Ezután elütöttek egy rendőrt és „több gyalogost”. A fekete autót megtalálták a rendőrök a XIX. kerületben, ahonnan a tettesek egy szürke Renault Clióval és egy Ford Transittal menekültek tovább.

A Le Monde egyik újságírója, Elise Barthet egy képet tett fel a Twitterre a gyilkosok közül kettőről.

A Le Monde egyik újságírója ezt a képet készítette a tettesekről Forrás: AFP/Anne Gelbard

Profik lehettek

Szemtanúk beszámolói szerint a támadók nyilvánvalóan katonai kiképzést kaptak, ez világosan kiderült higgadt viselkedésükből és a felszerelésükből is: fekete ruhát és katonai bakancsot viseltek, az arcukat eltakarták.

Egyes jelentések szerint a Kalasnyikov mellett rakétavetővel is fel voltak szerelve.

Hollande a helyszínen

Fél órával a lövöldözés után már a helyszínen volt a kormányfő és a belügyminiszter, majd negyed óra múlva Francois Hollande elnök is megérkezett, aki terroristamerényletnek minősítette a gyilkosságot, és megígérte, hogy kézre kerítik a tetteseket.

„Semmilyen barbár cselekedet soha nem fogja elfojtani a sajtószabadságot. Egységes ország vagyunk, amely egységesen válaszol és cselekszik" - írta később a Twitteren Hollande.

Az államfő délutánra válságtanácskozást hívott össze.

A Charlie Hebdo szerkesztősége Forrás: AFP

Felháborodott a világ

David Cameron brit kormányfő a Twitter-oldalán fejezte ki együttérzését. „A párizsi gyilkosságok undorítóak. A francia nép mellett állunk a terror elleni és a sajtó szabadságát védelmező harcában” – írta.

Élesen elítélte a támadást a Fehér Ház is, és segítséget ígért a tettesek elfogásában.

Angela Merkel német kancellár azt hangsúlyozta, hogy a gyilkosok nem csupán francia állampolgárokat támadtak meg, hanem a sajtó- és a szólásszabadságot is.

A támadást elítélte Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetője, valamint Nicolas Sarkozy volt francia elnök is, akárcsak a Vatikán, Vlagyimir Putyin orosz államfő és Jean-Calude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

François Hollande elnök terroristamerényletnek nevezte a támadást Forrás: AFP/Patrick Kovarik

Rendőri védelem alatt a szerkesztőségek

A lövöldözés után a rendőrség több szerkesztőséget, köztük a Le Monde-t is védelem alá helyezte, a párizsi rendőrségnél pedig a legmagasabb szintű készültséget rendelték el.

Megerősítették az őrizetet a bevásárlóközpontoknál, a tömegközlekedési csomópontoknál és az egyházi intézményeknél is.

A France TV egyébként úgy értesült, hogy a támadás éppen a heti lapindító értekezlet idején történt, vagyis a szerkesztőség minden fontosabb tagja jelen volt. A Le Parisien szerint név szerint megszólították az újságírókat, mielőtt kivégezték őket.

Ellenőrzik a beutazókat

A támadás után az ország a legmagasabb fokozatra emelte a terrorkészültséget a fővárosban és környékén, így fokozott ellenőrzésekre kell számítani az oda utazóknak, figyelmeztet A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM).

A középületek, különösen az oktatási és kulturális intézmények és sportlétesítmények, valamint a kiemelt turisztikai nevezetességek védelmét megerősítik, a belépőket fokozottan ellenőrzik, és fegyveres katonai járőrök teljesítenek őrszolgálatot ezeken a helyeken. A szokásosnál szigorúbb a reptéri ellenőrzés, a tömegközlekedési eszközök megállóiban és a város több pontján pedig fegyveres katonák járőröznek. A rendőrséget, a mentőket és a tűzoltókat teljes készültségbe helyezték.

Tűzoltók szállítják el az egyik sebesültet Forrás: AFP/Philippe Dupeyrat

A BBC emlékeztetett arra, hogy a hetilap gyakran került viták középpontjába amiatt, ahogyan a híreket és politikai eseményeket kezelik. A múlt héten például felháborodást váltott ki egy karikatúra, amely az Iszlám Állam vezetőjét, Abu Bakr-al Bagdadit gúnyolta ki.

A Charlie Hebdo szerkesztőségére 2011 novemberében gyújtóbombát dobtak, miután a lap Mohamed prófétát ábrázoló rajzokat közölt le. Iszlamista honlapokon nemrégiben az újság főszerkesztőjének lefejezésére buzdítottak.

Rendőrök és tűzoltók az épület előtt. A tettesek elmenekültek Forrás: AFP/Philippe Dupeyrat

Sorozatos merényletek

Franciaországban már karácsony előtt készültségbe helyezték a rendőrséget, miután iszlamisták több merényletet is elkövettek: Dijonban és Nantes-ban autóval hajtottak gyalogosok közé, Tours-ban pedig egy férfi támadt késsel egy rendőre.

Bár a francia kormányzat tagadta, hogy összefüggés lenne a támadások között, bejelentette, hogy fokozzák a nyilvános helyek védelmét, többek között háromszáz katonát vezényeltek ki erősítésként – emlékeztetett a BBC.

Ez a Charlie Hebdo mai címlapja Forrás: AFP/Bertrand Guay

Európa legnagyobb muszlim népessége

A támadást, amelyért még egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget – olyan időszakban követték el, amikor egyre erősödik az idegengyűlölet Európában. Németországban például a múlt héten több városban is ezrek vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak a muszlim bevándorlók ellen – emlékeztetett a Reuters.

Az európai országok közül Franciaországban él a legtöbb muszlim, ötmillió ember.

Ezek barbárok

A merényletet élesen elítélte Hassen Chalghoumi, Párizs egyik külvárosának imámja. „Hihetetlenül dühös vagyok. Ezek az emberek bűnözők, barbárok. Eladták a lelküket az ördögnek. Semmi közük a szabadsághoz. Semmi közük az iszlámhoz, és remélem, hogy a franciák végül egységesebben kerülnek ki az eseményekből” – írta.

Helyszínelők vizsgálják a gyilkosok fekete autóját Forrás: AFP/Dominique Faget

Megijedtek Dániában is

Megerősítették a biztonsági intézkedéseket a Jyllands-Posten című dán lapnál, amely 2005-ben elsőként közölt Mohamed-karikatúrát, Madridban pedig kiürítették a Prisa médiacsoport épületét, miután gyanús csomagot kaptak – számolt be a brit Telegraph, hozzátéve, hogy Spanyolországban nem hiszik, hogy az esetnek köze lehet a párizsi merénylethez.

Időközben honlapján, a magyariszlam.hu oldalon közleményt adott ki a Magyar iszlám Közösség. azt írják, hogy a merénylet "szörnyű és borzasztó, mint ahogy minden terrorcselekmény az, bárkinek vagy bárminek a nevében követik is el. Nem győzzük elégszer, újra és újra elmondani, hogy attól még nem muszlim egy terrorista, hogy az Iszlámra hivatkozva követ el bűncselekményt. A terrorista az terrorista, a terroristának a terror a vallása."