Vallani készül a Litvinyenko-gyilkosság egyik gyanúsítottja

Litvinyenko orosz kém haláláról szóló könyvek Londonban
Vágólapra másolva!
Vallomást akar tenni az Alekszandr Litvinyenko elleni gyilkosság egyik gyanúsítottja – közölte a január óta Londonban folyó vizsgálatot vezető brit illetékes jogi tanácsadója. A Kremlt bíráló orosz állambiztonsági tisztet 2006-ban mérgezték meg polóniummal a brit fővárosban.
Vágólapra másolva!

"Dmitrij Kovtun orosz üzletember kijelentette a vizsgálat vezetőinek, hogy részt kíván venni a vizsgálatban, és videókapcsolaton keresztül tanúvallomást kíván tenni" – közölte Robin Tam tanácsadó.
A vizsgálat vezetője, Sir Robert Owen támogatta Kovtun kérését, de "igen sajnálatosnak" nevezte, hogy ilyen későn történik ez meg.

Litvinyenko orosz kém haláláról szóló könyvek Londonban Forrás: AFP/Leon Neal

Egy szállodában mérgezték meg Litvinyenkót

A brit rendőrség Kovtunt és az azóta parlamenti képviselővé választott Andrej Lugovojt, Litvinyenko egykori ügynöktársait gyanúsítja azzal, hogy 2006-ban egy londoni szállodában megmérgezték Litvinyenkót. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat volt ügynöke rosszul lett, miután velük teázott, majd három hét múlva meghalt. Halálát polóniummérgezés okozta. Moszkva - akárcsak a két gyanúsított - tagadta, hogy köze lett volna Litvinyenko halálához.

Dmitrij Kovtun Forrás: AFP

Moszkva nem adja ki őket

A két férfi jelenleg Oroszországban él, Moszkva elutasította a kiadatásukat. Eddig mindketten kizárták, hogy bármilyen módon részt vegyenek a vizsgálatban, amely az orosz állam esetleges érintettségét hivatott tisztázni a gyilkosságban. A vizsgálat január 27-én kezdődött, és a tervek szerint március végén ér véget, de Robin Tam közölte: Kovtun kérése és egyes tanúk meghallgatásának késlekedése miatt elhúzódhat. Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten a "nemzetnek tett szolgálataiért" kitüntetésben részesítette Andrej Lugovojt.