Róháni: az erőszak nem lehet eszköz az iszlám védelmezésében

Vágólapra másolva!
Az erőszak nem lehet eszköz az iszlám védelmezésében, embereket gyilkolni és terrorizálni nem méltó az iszlámhoz és a muszlimokhoz - mondta a párizsi vérengzéssel kapcsolatban az iráni elnök, aki ugyanakkor elítélte a Charlie Hebdo szatirikus francia hetilap Mohamed-karikatúráját.
Vágólapra másolva!

Az ISNA iráni hírügynökség keddi jelentése szerint Haszan Róháni úgy fogalmazott, ha valaki úgy érzi, megsértették vallását, elsőként a meggyőzés erejére kell támaszkodni. Amennyiben ez nem vezet eredményre, akkor is be kell tartani az iszlám előírásait - mondta egy kabinetülésen.

Az elnök ugyanakkor elítélte a francia hetilap merénylet utáni első számának címlapján szereplő Mohamed-karikatúrát. "Katasztrófa, hogy a mai civilizált világban néhány ország szólásszabadságnak álcázza a sértést és a provokációt" - vélekedett.

A Charlie Hebdót ért január eleji támadásban 12-en haltak meg, a szerkesztőség tíz munkatársa és két rendőr. A párizsi vérengzésben megöltek még egy rendőrt és négy vevőt egy kóserboltban. A három merénylővel végeztek a hatóságok.