Az amerikai segélybe kerül a palesztinoknak Izrael beperelése

Vágólapra másolva!
Az Obama-kormányzat felülvizsgálja a palesztinoknak folyósított évi 440 millió dolláros segélycsomagot, mert a Palesztin Hatóság benyújtotta a csatlakozási kérelmét a Nemzetközi Büntetőbírósághoz. Amennyiben a testület tagjává válik, jogot kap arra, hogy háborús bűnök vádjával eljárást kezdeményezzen Izrael ellen.
Vágólapra másolva!

A palesztinok pénteki lépésére válaszul Izrael felfüggesztette a Palesztin Hatóságnak járó vám- és adóbevételek folyósítását – az Egyesült Államok ezt a döntést is bírálta. Az adók és vámok összege mintegy 500 millió sékelt (125 millió dollárt) tesz ki havonta. Szakértők szerint ez a bevétel nagyjából a kétharmadát jelenti a Palesztin Hatóság költségvetésének.

A Time magazin emlékeztet arra, hogy az amerikai törvények értelmében a kormány azonnal leállítja a pénzügyi támogatást, mihelyt a palesztinok beperelik Izraelt a hágai bíróság előtt; maga a csatlakozás azonban nem jár automatikusan szankcióval.

Az izraeli hadsereg július 8-án indított hadműveletet a Gázai övezet ellen Forrás: MTI/EPA/Oliver Weiken

Égnek a telefonvonalak

John Kerry amerikai külügyminiszter a hétvégén egyeztetett a kérdésben Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel, más washingtoni tisztségviselők pedig Mahmúd Abbasszal, a Palesztin Hatóság elnökével tárgyaltak, abban a reményben, hogy eltéríthetik az elhatározásától.

Abbaszra azonban nagy nyomás nehezedik annak érdekében, hogy keményebben lépjen fel Izrael ellen, miután az utóbbi hónapokban ismét erősödött a feszültség a két fél között.

John Kerry az izraeli kormányfővel egyeztetett a hétvégén Forrás: AFP/Getty Images/Chip Somodevilla

Izrael nem hagyja magát

Izrael – akárcsak az Egyesült Államok – nem tagja a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, és nem ismeri el annak illetékességét. A bíróságnak nincsen rendőrsége, és arra sincs felhatalmazása, hogy képviselői Izrael területére lépjenek, és ott bárkit őrizetbe vegyenek, emlékeztetett az amerikai hetilap.

Kiadhat azonban letartóztatási parancsot, amelyet több ország is kész lenne adott esetben foganatosítani.