Történelmi változás az Egyesült Államok és Kuba viszonyában

barack obama raul castro
Vágólapra másolva!
Kuba és az Egyesült Államok megállapodott abban, hogy helyreállítják a diplomáciai kapcsolatokat és abban, hogy lépéseket tesznek a két ország közötti viszony javítására. Ferenc pápa mély megelégedéssel fogadta a történelmi döntést.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok várhatóan tárgyalásokat kezd Kubával a kapcsolatok normalizálásáról. Washington azt tervezi, hogy feloldja a jelenlegi, Havannát érintő utazási és pénzutalási korlátozásokat.

Emellett az Egyesült Államok engedélyezni fogja a telekommunikációs eszközök exportját Kubába, Havanna cserébe szabadon enged 53 politikai elítéltet, és szabadabb hozzáférést biztosít majd polgárainak az internethez - közölték a források.

További lépésként, válaszul arra, hogy Kubában szerdán szabadon engedték Alan Gross amerikai segélymunkást, az Egyesült Államokban három, Havanna javára folytatott kémkedés miatt elítélt ember jöhet ki a börtönből.

Az Egyesült Államok nagykövetséget nyit Havannában

Az Egyesült Államok arra készül, hogy helyreállítsa a teljes jogú diplomáciai kapcsolatokat Kubával, és nagykövetséget fog nyitni Havannában a következő hónapokban. Erről rövidesen tárgyalások kezdődnek - közölték szerdán amerikai kormányzati források. Az Egyesült Államok jelenleg úgynevezett érdekképviseleti irodát tart fenn a kubai fővárosban

1961 után áll helyre a diplomáciai kapcsolat a két ország között Forrás: AFP

Castro megerősítette a diplomáciai kapcsolatok helyreállítását

Kuba és az Egyesült Államok megállapodott abban, hogy helyreállítják a diplomáciai kapcsolatokat és abban, hogy lépéseket tesznek a két ország közötti viszony javítására - erősítette meg szerdán Havannában Raúl Castro kubai elnök. Castro hozzátette: továbbra is vannak "nézetkülönbségek" Washingon és Havanna között. A két ország közötti diplomáciai kapcsolatok 1961-ben szakadtak meg.

Obama: Mindannyian amerikaiak vagyunk

Mindannyian amerikaiak vagyunk - ezt üzente Barack Obama amerikai elnök a kubai népnek spanyol nyelven szerdai sajtótájékoztatóján, amelyen a két ország kapcsolatának normalizálását jelentette be.

Az amerikai elnök a bejelentést azzal indokolta, hogy a kubai népet nem szolgálják az országra több mint fél évszázada kivetett amerikai büntetőintézkedések, és az Egyesült Államok többet tud tenni a kubai emberekért, ha javítja kapcsolatát a havannai kormánnyal. Ebben az összefüggésben mondta az említett spanyol nyelvű mondatot - "Todos somos americanos" - Barack Obama.

Ferenc pápa elégedett

A Vatikán szerdán elismerte, hogy közvetítői szerepet játszott az Egyesült Államok és Kuba közötti közeledés megteremtésében. Októberben amerikai és kubai delegáció is tárgyalt a Vatikánban. Ferenc pápa mély megelégedéssel fogadta az Egyesült Államok és Kuba történelmi döntését a két ország közötti diplomáciai kapcsolat helyreállításáról - közölte Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

A szentszéki államtitkárság közleménye szerint az egyházfő az utóbbi hónapokban Barack Obama amerikai és Raúl Castro kubai elnökhöz is külön-külön levelet intézett a "közös érdekű humanitárius kérdések, többek között a fogva tartott személyek helyzetének megoldása érdekében".