Meghalt a második spanyol ebolás is

Ebola - Spanyolország
A spanyol védelmi minisztérium által közreadott képen az ebolavírussal megfertőződött Manuel García Viejo megérkezik a Madrid közelében lévő Torrejón katonai támaszpontra. A 69 éves spanyol állampolgárságú katolikus misszionárius a Sierre Leone-ban lévő Lunsar város egyik kórházának igazgatója
Vágólapra másolva!
Meghalt a második, ebolavírussal megfertőződött spanyol állampolgár csütörtökön, az idős misszionáriuson a madridi gyógykezelés sem tudott segíteni. A járvány téma volt Barack Obama amerikai elnöknek az ENSZ Közgyűlésének általános vitájában részt vevő afrikai vezetőkkel megtartott találkozóján is.
Vágólapra másolva!

A 69 éves Manuel García Viejo Sierra Leonéban fertőződött meg a vírussal, ahol egy betegápoló katolikus rend tagjaként egy ebolabetegeket is ellátó kórházat vezetett. A férfi összesen harminc éve dolgozott Afrikában, ebből tizenkettőt Sierra Leonéban töltött.

A misszionáriust hétfőre virradóra szállították Madridba gyógykezelésre a spanyol légierő egy gépén. Már eleve súlyos állapotban érkezett, és az állapota később tovább romlott.

Nigériában rendszeresen szűrik az iskolásokat Forrás: AFP/-

A második spanyol áldozat

Manuel García Viejo a nyugat-afrikai ebolajárvány második spanyol áldozata. Augusztusban egy 75 éves spanyol papot ragadott el a járvány. Libériában kapta el az ebolát, és ugyanabban a madridi kórházban kezelték sikertelenül, ahol a most elhunyt misszionáriust is. Ő volt a járvány első európai áldozata.

A Nyugat-Afrikában február óta tomboló Ebola-járvány a legsúlyosabb a betegség négy évtizeddel ezelőtti megjelenése óta. Hivatalos adatok szerint szeptember 21-ig 2917-en haltak meg a kór okozta betegségben, és a vírus eddig 6263 embert fertőzött meg. A járvány során 373 egészségügyi dolgozó is elkapta a kórt, közülük 208-an vesztették életüket.

A globális biztonságot fenyegeti

Az ebolajárvány fenyegetést jelent a regionális és a globális biztonságra – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök csütörtökön New Yorkban az ENSZ Közgyűlésének általános vitájában részt vevő afrikai vezetőkkel megtartott találkozóján.

Obama emlékeztetett rá, hogy a múlt héten bejelentette: az Egyesült Államok 3 ezer katonát vezényel az Ebola által leginkább sújtott Nyugat-Afrikába, ahol 17 egészségügyi központot hoznak létre és egészségügyi segélymunkások ezreit fogják kiképezni. A Washington által útjára indított támogatás fél éve alatt mintegy 750 millió dollárba kerülhet.

Az elnök ugyanakkor rámutatott, hogy ez önmagában nem elegendő és sürgette, hogy Amerika után a világ is kiemelt feladatának tekintse az ebola elleni küzdelmet, mivel a vírus az amerikai járvány- és megelőzésügyi központ (CDC) egy eheti jelentése szerint januárig akár 1,4 millió ember megfertőzésével is fenyegethet Libéria és Sierra Leone területén.

Manuel García Viejo nagyon rossz állapotban érkezett Spanyolországba Forrás: MTI/EPA

Egészségügyi csúcs

Obama szerint a nemzetközi erőfeszítések koordinálása révén el lehet érni, hogy 10-20 ezer halott helyett ne többszázezer áldozata legyen a járványnak. John Kerry amerikai külügyminiszter egyébként szerdán bejelentette, hogy Nancy Powell volt nagykövetet nevezte ki a diplomáciai tárca „ebola-koordinátorának”.

Pénteken a Fehér Házban 44 ország részvételével egészségügyi csúcstalálkozót rendeznek. A Világbank csütörtökön közölte, hogy további 170 millió dollár felajánlásával 400 millió dollárra emelte fel az ebola elleni harchoz való hozzájárulását.

Nem elég

Joanne Liu, az Orvosok Határok Nélkül elnevezésű szervezet elnöke üdvözölte az ebolával kapcsolatos felajánlásokat és határozatokat, de hangsúlyozta, hogy azok keveset érnek, ha nem testesülnek meg azonnali cselekvés formájában, egy olyan helyzetben, amikor a fertőzöttek száma háromhetente megduplázódik.

„Az Ebola ma nyerésre áll” – figyelmeztetett.