Szisztematikusan irtja a vallási kisebbségeket az Iszlám Állam

2014.09.01. 15:27

„Elképzelhetetlen mérteket” ölt az embertelen cselekmények száma Irakban, az Iszlám Állam szisztematikusan és szándékosan követ el támadásokat civilek ellen – derül ki az ENSZ-hez érkező jelentésekből.

Gyilkosságok, kikényszerített áttérés az iszlámra, rabszolgaság, szexuális bántalmazás, egész települések hosszan tartó ostroma – mindezek szerepelnek az Iszlám Állam bűnlajstromán.

Flavia Pansieri, az ENSZ helyettes emberjogi biztosa szerint azonban arra is mutatnak bizonyítékok, hogy az iraki kormányhadsereg katonái is kivégeztek foglyokat, és civilek lakta települések ellen vetették be a tüzérséget.

Az elmúlt hónapokban az Iszlám Állam jelentős területeket foglalt el Irak északi és nyugati részén. Több ezer ember vesztette életét – többségük polgári személy, és több mint egymillióan kényszerültek elhagyni az otthonukat – emlékezetett a BBC.

A jazidik szenvedték meg a leginkább az Iszlám Állam brutalitásátForrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

Háborús bűnök

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa hétfőn arról tanácskozott, hogy szükség van-e vizsgálóbizottság kiküldésére Irakba, amelynek az lenne a feladata, hogy kiderítse, követtek-e el háborús és emberiesség elleni bűnöket az országban.

Pansieri beszámolt arról, hogy a világszervezet munkatársai sorra gyűjtik a „komoly bizonyítékokat” arra vonatkozóan, hogy az Iszlám Állam fennhatósága alatt álló területeken durván megsértik az emberi jogokat.

Etnikai tisztogatás

A keresztények, a jazidik, a türkmének, a síita sabakok, az iráni kaka’i közösség, a Keresztelő Szent János tanait követő szabianok és a síiták „különösen brutális üldözésnek vannak kitéve”, és az Iszlám Állam könyörtelensége gyakorlatilag etnikai és vallási tisztogatást jelent.

„Sokakat egyszerűen lemészároltak, másokat elzártak a külvilágtól, megfosztottak az élelemtől, víztől és gyógyszertől” – hangsúlyozta Pansieri.

Mindennaposak a kivégzésekForrás: AFP

Gyerekek halnak éhen

E kisebbségek több százezer tagja menekült el az otthonából, világtól elzárt helyeken, kíméletlen körülmények között húzták meg magukat, például a Szindzsár-hegységben, ahol jelentések szerint sok gyerek, idős és beteg ember halt bele a kimerültségbe és a nélkülözésekbe.

A jazidik különösen sokat szenvedtek. A férfiakat, akik nem voltak hajlandóak áttérni az iszlámra, kivégezték, a nőket és fiatal lányokat rabszolgasorba kényszerítették. Legalább 2250 jazidi asszony és gyermek maradt túszként az Iszlám Állam fogságában.

Az iraki katonák sem angyalok

Az ENSZ-hez eljutott információk szerint az iraki kormányerők és az Iszlám Állam ellen harcoló milicisták is követtek el súlyos emberijog-sértéseket. Augusztus 22-én a kormányhadsereghez csatlakozott „önkéntesek” 73 férfit és fiút mészároltak le egy szunnita mecsetben Bani Vaiszban.

Sok civil esett áldozatul a tüzérségi támadásoknak is: augusztusban Kirkukban 25, Falludzsában 17 ember halt meg.