Obama a méhek megmentésére siet

Vágólapra másolva!
Az újfajta rovarirtók hatását vizsgálja a Fehér Ház által felállított munkacsoport.
Vágólapra másolva!

A méhek megmentésére állított fel munkacsoportot Barack Obama amerikai elnök. Az lesz a feladatuk, hogy 180 nap alatt felmérjék, milyen káros hatással vannak a méhekre és a többi virágbeporzó rovarra az újfajta rovarirtók. Erről pénteken adott ki memorandumot a Fehér Ház – jelentette a Guardian.

Az elnöki hivatal arra utasítja az amerikai környezetvédelmi ügynökséget (EPA), hogy vizsgálják ki, hogyan hatnak a neonikotinoidok a méhcsaládok pusztulására. Az USDA adatai szerint csak 2012-ben az amerikai méztermelésre használt méhcsaládok 31 százaléka pusztult vagy tűnt el, és a méhek pusztulása azóta is megállíthatatlannak tűnik.

A jelenség miatt nagyon aggódnak azok a mezőgazdasági termelők, akik termékéhez elengedhetetlen a méhek beporzó tevékenysége. Korábban úgy vélték, a méhek pusztulását valamilyen betegség okozza, de egy közelmúltban publikált Harvard-kutatás úgy találta, kétfajta neonikotinoid tartalmú csávázószernek is köze lehet a jelenséghez (ezekkel a növényvédőszerekkel kezelik a vetőmagokat). Barack Obama nem az első, aki megpróbál fellépni a méhpusztulás ellen. Az EU korábban már korlátozta a kérdéses növényvédőszerek használatát.

Az amerikai háziméh-populációk mérete 23 százalékkal csökkent az elmúlt télen, mert környezetük kevésbé sokszínű genetikailag a nagyipari mezőgazdaság miatt, kevesebb a természetes takarmány, de a káros folyamatban szerepe van a nem megfelelő étrendnek, a parazitafertőzések és a betegségeknek is. Gyakoribb a kaptárak elnéptelenedésével járó tünetegyüttes, az úgynevezett kaptárelhagyás (Colony Collapse Disorder, CCD) is, amikor az egy kaptárban élő méhek száma gyorsan, váratlanul és katasztrofális mértékben lecsökken. A más beporzók, köztük a pompás királylepke (Danaus plexippus) állományai is hanyatlanak Észak-Amerikában – írta a BBC News.

Az amerikaiak által fogyasztott élelmiszerek – többek közt az alma, a répa és az avokádó – negyede a méhek általi beporzásnak köszönhető. Az ENSZ mezőgazdasági szervezete, a FAO összefoglalója szerint az emberiség száz legfontosabb terménye közül hetvenegy hozama, a világ élelmezésének 90 százaléka a rovarok beporzásától függ. A házi méhek csak az Egyesült Államokban több mint 15 milliárd dollár értékű gyümölcs és virág beporzását végzik el a Fehér Ház szerint. Ehhez képest az EPA és a mezőgazdasági minisztérium 8 millió dollárból finanszírozza a méhmentő akciót.