Magyar küldöttség utazott Észak-Koreába

Vágólapra másolva!
A látogatásról csak az észak-koreai hírügynökség adott ki egy mondatot.
Vágólapra másolva!

Az észak-koreai hírügynökség hétfőn egy mondatban adott hírt arról, hogy az országba érkezett a magyar Külügyminisztérium delegációja, élén Jakab Péterrel – írta meg elsőként az Index. A látogatásról az MTI és a Külügyminisztérium nem adott hírt.

A Hvg.hu külügyi forrásra hivatkozva azt írja, hogy Csaba Gábor lett az új dél-koreai nagykövetünk, és ő egyszemélyben felelős az észak-koreai ügyekért is. A látogatásra azért volt szükség, mert most adja át Phenjanban az akkreditációs levelét.

A Külügyminisztérium az Origo kérdéseire azt írta, hogy az Észak-Koreába is akkreditált szöuli nagykövet megbízólevél-átadasához kapcsolódva tartottak ma főosztályvezetői szintű külügyi konzultációt Phenjanban. A találkozóról a minisztérium csak annyit írt, hogy áttekintették a két ország kapcsolait. A minisztérium szerint ez a találkozó "nem befolyásolja Magyarország elkötelezettségét a nemzetközi közösség, az ENSZ és az Európai Unió által elfogadott határozatok és szankciók maradéktalan betartásában".

Martonyi János külügyminiszter egy más témában tartott budapesti konferencián azt mondta az Origónak, nem érti, miért lett ebből a látogatásból hír, Magyarországnak ugyan nincs nagykövetsége Észak-Koreában, de ahogy minden uniós országnak, van diplomácai kapcsolatunk az országgal. Martonyi arról nem beszélt, hogy Jakab Péter és követsége most miért utazott oda.