Csoportos nemi erőszakért elítéltek 24 indiai férfit

Vágólapra másolva!
Tizenéves lány csoportos megerőszakolásáért egy férfit életfogytiglani szabadságvesztésre, 23 másikat pedig héttől tíz évig terjedő letöltendő börtönbüntetésre ítélt egy dél-indiai ítélőszék.
Vágólapra másolva!

Az ítélet egy 1996-ban elrabolt és hetekig rabságban tartott tizenhat éves lányon elkövetett sorozatos nemi erőszak ügyében született. A másfél hónap alatt a fiatal lányt lakásokban, autókban és autóbuszokon erőszakolták meg az elkövetők. Egy nyugalmazott egyetemi professzor mellett az elítéltek között vannak jogászok, üzletemberek és kormányzati tisztviselők is.

India igazságügyi rendszere hírhedten lassan működik, de egy tavaly decemberben elkövetett csoportos erőszak esete országszerte felháborodást váltott ki, és tiltakozók tömegei vonultak az utcákra, hogy a régóta elhallgatott és ragályosan terjedő, nőkkel szembeni nemi bűncselekmények ellen tüntessenek.

Tavaly a 23 éves orvostanhallgató lányt Újdelhiben egy autóbuszon bántalmazta, majd megerőszakolta hat férfi, köztük a buszsofőr, miután 28 éves mérnök-informatikus barátját megverték. A diáklány később belehalt a sérüléseibe. A társadalmi megmozdulás egyik eredménye, hogy a nemi erőszakkal kapcsolatos perek immár gyorsabban zajlanak.