Magyarország főkonzulátust nyitott Irakban

Vágólapra másolva!
Bagdadban pedig kereskedelmi iroda lesz.
Vágólapra másolva!

A magyar kormány célja az Irakkal való kétoldalú együttműködés és a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok bővítése, mondta Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, amikor november 12-én felavatta az első magyar főkonzulátust az észak-iraki Kurdisztán régió fővárosában, Erbílben.

Üzleti érdek

Az iraki energiaszektor nagyban hozzájárulhat a globális energiapiacok stabilitásához és biztonságához, a magyar üzleti szereplők számára pedig komoly lehetőségeket kínál az iraki egészségügyi intézményrendszer helyreállítása, bővítése, mondta Mikola István. Ez utóbbi ügyben már konkrét projektekről folynak a tárgyalások. Az üzleti kapcsolatok megerősödését pedig a főkonzulátus, illetve a Magyar Kereskedőház Zrt. és a magyar vállalatok által Bagdadban hamarosan megnyitandó regionális kereskedelmi iroda szolgálja.

A kurdok köszönik a támogatást

A főkonzulátust Mikola Istvánnal közösen felavató Falah Musztafa Bakir kurd külügyminiszter megköszönte a közelmúltban kialakult geopolitikai helyzet (az Iszlám Állam fegyvereseinek előretörése) nyomán nyújtott folyamatos magyar támogatást. A kurd kormány elkötelezett a kétoldalú kapcsolatok erősítésében, ennek egyik lépése a két kormány által megkötött, az együttműködés irányát meghatározó átfogó keretegyezmény, hangsúlyozta a külügyminiszter.